27 mei 2018

Close-up van Jupiter’s rode vlekken

De twee rode vlekken op Jupiter naderen elkaar Met de Geminitelescoop op Aarde hebben astronomen op 13 juli j.l. de close encounter in beeld gebracht van de grote rode vlek en rode vlek junior op Jupiter. OK, toegegeven, 13 juli is alweer een tijdje geleden, maar gisteren heb ik gezegd even wat highlights van de afgelopen 14 dagen te geven. De door het Geminiteam gepubliceerde foto is een juweeltje en daarom hierbij de afbeelding. De grote rode vlek is al eeuwen een bekend fenomeen op Jupiter. In 1664 was Robert Hooke waarschijnlijk de eerste die ‘m waarnam. Rode Vlek junior, officieel genaamd Oval BA, is van recentere datum. Tussen 1998 en 2000 was deze ontstaan door het samengaan (‘mergen’) van drie kleinere witte stormen. De zo ontstane storm was zelf ook wit, maar op 27 februari 2006 was het de Filipijnse amateur-astronoom Christopher Go (drie hoeraatjes voor Go!) die ontdekte dat de witte storm plotseling rood was geworden. En zo was Rode Vlek Junior ontstaan. Over de kleurovergang bestaan twee theorie

Laat wat van je horen

*