26 mei 2018

Komeet SWAN aan de herfsthemel te zien

komeet Swan (C/2006 M4) De komende tijd is de komeet SWAN (C/2006 M4) met een verrekijker of kleine telescoop aan de avondhemel te zien. De helderheid zal waarschijnlijk rond magnitude 6 liggen. Er zijn al enkele komeetwaarnemers die hem met het blote oog hebben gezien, wat betekent dat de helderheid nu al ongeveer magnitude 6.5 is. Komeet SWAN schijnt qua oppervlaktehelderheid redelijk gecondenseerd te zijn en dat maakt hem makkelijk waar te nemen. SWAN werd ontdekt op opnamen die eind juni 2006 waren gemaakt door de SWAN-camera (“Solar Wind ANisotropies”) aan boord van de zonneverkenner SOHO door de Australische amateurs Michael Mattiazzo en Rob Matson. Komeet SWAN is eind september 2006 door zijn perihelium gegaan op ongeveer 0,78 AE (117 miljoen kilometer) van de zon. Pas na het perihelium wordt de komeet ook voor waarnemers op het noordelijk halfrond zichtbaar.
In oktober beweegt de komeet door de sterrenbeelden Jachthonden, Bo

Laat wat van je horen

*