16 augustus 2018

Ook sterrenkunde in de canon van Nederland

Het planetarium van Eisinga in Franeker, onderdeel van de Nederlandse canon Gisteren is door de Commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon onder leiding van Frits van Oostrom de canon van Nederland gepresenteerd. In die canon staan de vijftig hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis. Alle media, van de kranten tot het NOS-journaal en van Nova tot Pauw & Witteman, besteedden aandacht aan deze canon. In de vijftig onderwerpen, die starten bij de hunebedbouwers (3.000 jaar voor Christus) en eindigen bij de Europese eenwording na 1945, komt ook sterrenkunde voor! In de lijst van ‘vijftig vensters van de geschiedenis’ staat op nummer 25 namelijk Eise Eisenga – de Verlichting in Nederland, 1744-1828. Hieronder op de wandkaart van de canon staat het planetarium precies in het midden. Eise Eisinga was een Friese amateur-astronoom die in zijn eigen huis in Franeker een planetarium bouwde, dat tegenwoordig geldt als het oudste werkende planetarium ter wereld. De website van de canon-commissie geeft over Eisenga en z’n planetetarium goede informatie, compleet met verwijzingen naar links voor het onderwijs, en foto- en videomateriaal. Voor onderwijzend Nederland een uitstekende manier om meer te weten te komen over Eise Eisenga. De site biedt de gelegenheid om te reageren op de canon. Iemand had al geschreven of ook niet Christiaan Huygens kon worden opgenomen. Ja, da’s natuurlijk ook een naam van formaat, die heel veel heeft betekend voor de wetenschap. Het beste was natuurlijk geweest als Eisenga

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.