24 mei 2018

Variabele gammastraling uit kern M87 waargenomen

Een internationaal team van sterrenkundigen, de zogenaamde H.E.S.S. collaboration , heeft in de kern van het reusachtige elliptische sterrenstelsel M87 snelle verandering waargenomen in de uitgezonden gammastraling. De verandering in de hoeveelheid (de ‘flux’) gammastraling heeft een tijdsduur van slechts enkele dagen, wat erop wijst dat het gebied waar de gammastraling wordt geproduceerd zeer klein moet zijn. Het enige wat dit kan verklaren is een superzwaar zwart gat in het centrum van M87. Deze waarneming van het HESS-team (wat tussen twee haakjes staat voor High Energy Stereoscopic System) ondersteund de theorie van de aanwezigheid van een zwart gat in M87, met een gewicht van 3 miljard zonsmassa’s. Met behulp van zogenaamde Cherenkov-telescopen in Namibi

Laat wat van je horen

*