19 juli 2018

IBM ontwikkeld chip voor ASTRON om vroege heelal te bestuderen

Deze week werd bekend gemaakt dat computerreus IBM gaatModel van de SKADS/EMBRACE schotels samenwerken met het Nederlandse ASTRON bij de ontwikkeling van de grootste radiotelescoop ter wereld! Een onderdeel van IBM, te weten IBM Essex Junction, zal daarbij de microprocessors gaan bouwen die gegevens van de duizenden radioschotels moeten verwerken. Het gaat daarbij om het SKA-project, wat staat voor Square Kilometre Array, en die schotels zullen in Noord-Nederland (vlakbij Westerbork, waar anders) en in Zuid-Frankrijk (bij Nancay) worden neergezet. De radiotelescoop zal op zoek gaan naar radiosignalen met frequenties tussen 0,1 en 25 Ghz, afkomstig van exoplaneten, gammastralers, supernovae, donkere materie en zelfs van de oerknal. In totaal gaat het om 25.000 schotels. In feite is dit nog maar het prototype van het uiteindelijke SKA-project, welke miljoenen schotels zal omvatten verspreid over een gebied dat groter is dan de Verenigde Staten. 😯 Alle schotelantennes van SKA bij elkaar zullen een oppervlakte hebben van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.