19 juli 2018

Over quizzen en quasars

Nog even over die Astroquiz van afgelopen vrijdag bij Christiaan Huygens, eh.. nou Het ptolemae?sche systeem waarin de Zon om de Aarde draaitmeer even naar aanleiding v

Reacties

 1. Ik heb enkele opmerkingen:

  a. Dat die arme man het in de televisiekwis volledig fout had, betekent niet dat hij het goede antwoord niet kende. Het besef op televisie te zijn, de kwis zelf, … het is heel wat druk waar niet iedereen even goed mee om kan. Foutieve antwoorden op bijzonder eenvoudige vragen zijn dan ook niet uitzonderlijk en meer te wijten aan de omstandigheden dan aan de al dan niet gebrekkige kennis van de kandidaat.

  b. Ik ben evenveel sceptisch over de resultaten van zogenaamde onderzoeken. Gallup neemt telefonische enquêtes af. Stel je voor dat je met iets bezig bent (koken, studeren, film bekijken, wat dan ook) en je wordt plots gebeld met een schijnbare kwisvraag. Het is best mogelijk dat je nog afgeleid bent door datgene waarmee je net voor het telefoongesprek mee bezig was en je daardoor een fout antwoord geeft.
  Of je hoort dat het om Gallup gaat, waarvan je weet wat voor bedrijf het is, en je wordt onbewust zenuwachtig waardoor je een fout antwoord geeft.
  Hoeveel van die 18% Amerikanen geven om die reden een fout antwoord?

  Misschien interesseert die telefoonkwis je helemaal niet en zeg je dat je het niet weet om er van af te zijn… Dat kan een deel van de ‘onwetenden’ verklaren.

  Kortom, een beetje scepsis kan geen kwaad 😉

 2. Hoi Sereniteit,

  Ja, onder die studiolampen kan iemand uiteraard behoorlijk van streek raken en vragen, die normaal een peuleschil zijn, verkeerd antwoorden. Maar ik heb het voorbeeld van die man en vervolgens de Gallup-enquete, aangegrepen om aan te geven dat het met de kennis in het algemeen droevig gesteld is. OK, je zal maar een enqueteur van Maurice de Hond aan de lijn hebben, net terwijl de kinderen je huis afbreken, dan geef je maar snel een antwoord om er van af te zijn. Maar ik denk toch echt dat 1 op de 5 amerikanen in 1989 dacht dat de Zon om de Aarde draait. Nou ja, laten het er wat minder zijn: 1 op de 6 dan 🙂 .

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.