19 juli 2018

27 januari 1967: brand in de Apollo 1

De bemanning van de Apollo 1Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat in de cabine van de Apollo 1 brand uitbrak. Daarbij kwamen de drie astronauten, hoofdpiloot Virgil Grissom, senior-piloot Ed White en piloot Roger Chaffee om het leven (op de foto van links naar rechts). De Apollo 1, officieel de Apollo/Saturn 204 (AS-204) was het ruimtevaartuig dat zich bovenin de Saturnus 1B draagraket bevond. De Apollo 1 stond toen op lanceerpad 34 op Cape Canaveral (Florida, VS). De bedoeling was die dag een lancering te simuleren. De echte lancering zou ergens in het eerste kwartaal van 1967 moeten plaatsvinden, aldus de planning. Maar het liep allemaal anders. Om 18.00 uur GMT (Greenwich Mean Time) namen de drie astronauten plaats in de cabine. Ze werden met hun pakken aan vastgegespt. Vrijwel onmiddelijk rook Virgil Grissom iets in zijn pak. De simulatie werd daarom uitgesteld tot 19.45 uur. Toen alles veilig leek werd de cabine afgesloten. De lucht werd daarna gevuld met zuivere zuurstof. Daarna volgden nog diverse andere problemen, zoals communicatieproblemen en er was een alarmsignaal met de toevoer van zuurstof. Maar geen van deze factoren deed de vluchtleiding besluiten om de drie mannen uit de cabine te halen. Om 23.30 uur GMT zou de simulatie starten. Maar om 23.31 uur kwam de stem van Chaffee over COM-1 die riep “We’ve got fire in the cockpit”. Enkele seconden later werd de verbinding verbroken met nog

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.