19 juli 2018

Ga Mercurius bekijken!

De komende weken kan je de planeet bekijken die het dichtst bij de Zon staat: Mercurius! Opzoekkaartje voor MercuriusDe planeet staat vanaf ongeveer 25 januari tot 15 februari ’s avonds laag in het zuidwesten. Probeer ‘m op te zoeken kort nadat de Zon onder is gegaan. Verwar Mercurius niet met de veel heldere planeet Venus, die linksboven van Mercurius te vinden is. Mercurius kan bij heldere lucht gemakkelijk met het blote oog worden gezien. Een goed uitzicht op de horizon is wel een vereiste daarbij. De helderheid schommelt tussen -1m momenteel tot +1m rond 15 februari. Met de verrekijker is Mercurius uiteraard ook goed te zien. Met een telescoop is te zien dat Mercurius, net als de Maan en Venus, schijngestalten heeft. Details op het oppervlak zijn heel lastig te zien, daar is minimaal een telescoop nodig met een opening van 15 tot 20 cm. Op de afbeelding hierboven is een kaartje van de horizon in het westzuidwesten eind januari-begin februari. Op woensdag 7 februari zal Mercurius z’n grootste elongatie bereiken, d.w.z. de grootste hoekafstand tot de Zon. Daarna gaat Mercurius en VenusMercurius weer naar de Zon toe en wordt hij een tijdje onzichtbaar voor ons.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.