28 maart 2024

Moleculaire zuurstof in de ruimte ontdekt

De gaswolk waarin O2 werd ontdekt

Credit: Alex Mellinger

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met de Zweedse ruimte-radiotelescoop Odin moleculair waterstof (O2) in de interstellaire ruimte te ontdekken. Ik ben niet zo thuis in de chemie, maar ik begrijp dat de aanwezigheid van dit molecuul, waarbij twee zuurstofatomen aan elkaar gebonden zijn, tot nu toe nog niet was aangetoond buiten de Aarde. In een gaswolk, genaamd ρ Oph A, in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus) hebben de Zweedse, Franse, Canadese en Finse sterrenkundigen middels spectraallijnen het O2-goedje aangetroffen. Doel van het onderzoek was om te kijken hoe bij stervorming zowel O2 als H2O, beter bekend als water, een rol spelen. Alle waarnemingen tot nu toe met behulp van balonnen, aardse telescopen en ruimtetelescopen om O2 waar te nemen waren niet succesvol. De waargenomen hoeveelheid O2 in de gaswolk, die zo’n 500 lichtjaar van ons verwijderd is, is ongeveer duizend keer lager dan op grond van chemische modellen in zo’n gaswolk verwacht wordt. En dat betekent uiteraard weer werk aan de winkel voor de dames en heren theoretici, want kennelijk kloppen de modellen niet. Die Odin is een satelliet met een 1,1 meter radiotelescoop aan boord, die op 20 februari 2001 werd gelanceerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er tot vandaag nooit van gehoord had, maar kennelijk heeft de satelliet toch nuttig werk opgeleverd. De waarnemingen van Odin tussen augustus 2002 en februari 2006 leverden maar liefst 300.000 spectra op van gaswolken en die werden allemaal nauwkeurig uitgeplozen. En dat leverde dat ene signaal op van O2 in de gaswolk ρ Oph A, een signaal dat vijf keer zo sterk was als het ruissignaal. Het internationale gezelschap wijdt daar uiteraard een publicatie aan en dat is in dit geval in het vakblad Astronomy & Astrophysics. Eerder al was overigens water ontdekt in de interstellaire ruimte, onder andere in de Orionnevel. En nu dus O2. Beiden zijn belangrijke bouwstenen voor leven. Wanneer gaan we dát ontdekken in de ruimte? Bron: Swedish Space Corporation.

Ik zie tot m’n schrik dat het gebruik van die O2’s de hele lay-out in de war schopt. De ene keer is de regelafstand 1 en dan weer 1 komma nog wat. Zucht, nou begrijp ik waarom ik niet van scheikunde hou.

Share

Comments

  1. Foutje:
    “deze molecuul, waarbij twee waterstofatomen aan elkaar gebonden zijn” moet zijn “twee zuurstofatomen”

  2. Kijk, na vier jaar worden de Astroblogs nog gelezen én gecorrigeerd. Super! Ik heb ’t verbeterd. Moet trouwens ‘dit molecuul’ zijn, dus die neem ik gelijk even mee. Thanx Wim.

Speak Your Mind

*