29 maart 2024

Hubble komt met mega-foto van M81

heic0710a.jpg

Credit: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Acknowledgment: A. Zezas and J. Huchra (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

De NASA heeft gisteren een schitterende foto gepubliceerd van het bekende spiraalstelsel M81 in Grote Beer. De foto is samengesteld uit eerder door de Advanced Camera for Surveys (ACS) aan boord van de Hubble ruimtetelescoop gemaakte foto’s. De resolutie is 22.620 bij 15.200 pixels en hij is in diverse groottes te downloaden: gewoon jpg (122 Kb), uitgebreid jpg (6,2 Mb), uitgebreid Tiff (21,4 Mb), mega jpg (354 Mb) en tenslotte mega Tiff (706 Mb 😯 ). Voor ieder wat wils dus om M81 in volle glorie te bekijken. Bedenk wel dat je voor de laatste twee versies over een grote hoeveelheid intern geheugen moet beschikken om ‘m te kunnen openen.

Messier 81 [1]ook wel bekend als NGC 3031, UGC 5318, PGC 28630, en Bode’s Sterrenstelsel is het heldere sterrenstelsel (magnitude 6,8) in Grote Beer, gelegen op een afstand van 11,6 miljoen lichtjaar. De foto van Hubble laat individuele sterren in het spiraalstelsel zien! In de spiraalarmen zien we vooral jonge, hete, blauwgekleurde sterren, maar ook oudere sterren die gevormd werden in een periode van intensieve stervorming zo’n 600 miljoen jaar geleden. De groene gebieden zijn ook gebieden waar vooral heldere sterren zijn gevormd. In het centrumgebied komen we meer oudere, roodgekleurde sterren tegen. Verborgen in dat centrum, maar wel degelijk aanwezig, is een supermassief zwart gat dat zo’n 70 miljoen zonsmassa’s zwaar is. Da’s 15 keer zo zwaar als het zwarte gat in de kern van het Melkwegstelsel. De stervorming in de spiraalarmen van M81 is vermoedelijk deels terug te voeren op een botsing die M81 zo’n 300 miljoen jaar geleden heeft gehad met de stelsels NGC 3077 en M82. Die laatste is een zeer explosief stelsel, die ook al door Hubble majestueus in beeld is gebracht. Op de Hubblesite, zie de bron hieronder, zijn nog veel meer detailfoto’s te vinden van M81, zowel in zichtbaar licht als in andere golflengten. Als ik de foto’s van M81 bekijk zie ik een eiland van rust voor mij, een soort oase van kosmische serene stilte, zeker vergeleken met dat buurstelsel M82.  Oeps, schiet de poëet in mij nou iets te ver door? OK, het zijn maar gekleurde pixels hoor ik Jan al zeggen. 😉 Bron: Spacetelescope.org.

Voetnoten

Voetnoten
1 ook wel bekend als NGC 3031, UGC 5318, PGC 28630, en Bode’s Sterrenstelsel
Share

Comments

  1. ik begrijp het niet hoor,
    ik heb toch een reactie gegeven….

  2. Ja, ook hier staat je reactie erop. Mooie foto van M81, hè?

Speak Your Mind

*