28 maart 2024

Japanse maansonde gelanceerd

De Kaguya die vanmorgen werd gelanceerd

Credit: JAXA

Vandaag is om 03.31 uur Nederlandse tijd met behulp van een H-II A-draagraket vanaf de lanceerbasis Tanegashima Space Center de Japanse maansonde Kaguya [1]De naam van een prinses uit een oud Japans sprookje. succesvol gelanceerd. De Kaguya, ook wel bekend als Selene, bestaat in feite uit een hoofdsonde en twee mini-satellieten die onderzoek zullen gaan doen naar de geologie en geofysica van de maan. Kaguya is daarmee de eerste van een compleet bataljon aan maanmissies en -sondes die de komende jaren door vele landen op pad zullen worden gestuurd [2]Zie bijvoorbeeld m’n astroblog van 12 april j.l. over al die maanplannen.. De Japanse satelliet draait nu nog rondjes om de Aarde, maar op 3 oktober zal de sonde richting maan vliegen en dan zullen de twee mini-satellieten loskomen van de hoofdsonde. Die zullen vanaf 21 oktober wetenschappelijke waarnemingen gaan verrichten. Oorspronkelijk zou Kaguya op 16 augustus j.l. worden gelanceerd, maar er waren wat storingen met de electronica en daarom werd de lancering uitgesteld. Tot vanochtend vroeg dus. Trouwens, nou we het toch hebben over de vele maanplannen van die landen: zou ik niet gewoon een karretje mee kunnen laten liften naar de maan en dan de Google maanwedstrijd winnen? Ik ben bereid $ 15 miljoen te betalen voor het meeliften. 😉 Bron: Planetary.org.

Voetnoten

Voetnoten
1 De naam van een prinses uit een oud Japans sprookje.
2 Zie bijvoorbeeld m’n astroblog van 12 april j.l. over al die maanplannen.
Share

Comments

  1. Jacqueline zegt

    Ik vind het een goed plan, van dat karretje, maaruh, die maansonde is al vertrokken he, dus je bent een beetje te laat!
    Of je neemt een AlbertHein-karretje 🙂 mee wanneer je je Q-music-ruimtereis gaat maken, en vraagt of ze ff een pitstop maken op de maan 🙂 Maak er meteen een filmpje van en klaar is Kees…eh Adrianus!

  2. De komende jaren gaan nog vele satellieten, missies en verkenners naar de maan. Die Japanse sonde is de eerste in een lange reeks, dus genoeg mogelijkheden nog om mee te liften.

  3. Jacqueline zegt

    Snap ik, maar t moet SNEL he!!! Want je wil toch zeker wel winnen!!!!!

  4. Ik heb tot 31 december 2012 de tijd. Ruim de tijd toch?

  5. Jacqueline zegt

    Ja, dat moet jou wel lukken! Ik heb er alle vertrouwen in!!!!!!!

    Maar ik vraag me wel af, (ik begrijp de achterliggende gedachte van de wedstrijd, maar..)we hebben al zoveel ruimteafval, wordt dat door zo’n wedstrijd niet een beetje in de hand gewerkt? Er zullen ongetwijfeld mislukte pogingen tussen zitten op deze manier.
    Ik begrijp ook wel dat niet de halve wereldbevolking mee gaat doen aan die wedstrijd, want er komt een flinke dosis “Brains and Money” bij kijken, maar mag iedereen dan zomaar vanalles de ruimte in gaan schieten, of worden de creaties eerst nog wel ff onder de loep genomen voor vertrek?

  6. Tsja, daar noem je wat. Volgens mij heeft dat met ruimterecht te maken: wie bepaalt precies wie iets in de ruimte af mag schieten. Geen idee hoe dat juridisch in elkaar zit. De ruimte is van niemand feitelijk, net zomin als Antartica van iemand of een bepaald land is.

  7. Jacqueline zegt

    Ja, daar heb je gelijk in natuurlijk.

    Misschien ligt ’t aan mij hoor, maar had dan de opdracht niet gewoon kunnen zijn dat je op papier (constructietekening e.d.) je ontwerp inleverd, en dat het meest geniale ontwerp dan gerealiseerd wordt?
    Dat scheelt een hoop kosten en troep!

    Meer dan vijf miljoen kilo ruimteschroot “zweeft” er boven ons hoofd! Uitgebluste weersatellieten, verbruikte rakettrappen, afgestoten lenskappen, stukken gereedschap die tijdens ruimtewandelingen zijn kwijtgeraakt, afgebroken zonnepanelen: bij elkaar meer dan 9000 brokstukken van tien centimeter of groter. En die vuilnisbelt is, aldus Nasa, een steeds groter gevaar aan het worden voor de bemande en onbemande ruimtevaart.

    Ik las dat onderzoekers m.b.v. een simulatieprogramma al eens hebben berekend hoe het ruimtepuin zich de komende tweehonderd jaar zal gedragen.
    Conclusie: zelfs als het huidige ruimtevaartprogramma stilgelegd wordt, en er geen nieuwe lanceringen meer plaats zullen vinden, zal de hoeveelheid ruimtepuin alleen maar toenemen. Dat komt door botsingen tussen verschillende stukken ruimtepuin, die daarbij in nog meer brokstukken uiteen vallen.

    Al is de ruimte dan van iedereen, laten we de ruimtereizen op zijn minst aan de experts overlaten! Als Jan en alleman daar dan ook nog een schepje bovenop gaat doen….
    Dat vind ik eigenlijk heel erg! 🙁
    De ruimte is zo prachtig, daar moet op een goed doordachte manier mee om worden gegaan!

    Of ben ik nou gek????????

  8. Je hebt gelijk dat de ruimte steeds voller wordt en dat de kans op puin steeds groter wordt. Maar Google’s ruimtewedstrijd zal denk ik zelf niet veel serieuze kandidaten opleveren. Volgens mij overstijgen met de huidige technologieën de kosten van een maanreis nog steeds die $ 20 miljoen.

  9. Jacqueline zegt

    Ja, ik vroeg me ook al af…die prijs heb je al ruimschoots uitgegeven voor je em gewonnen hebt.
    Dus ik berust me er dan maar in dat, wat jij zegt, er niet veel deelnemers zullen zijn. Maar ik blijf er toch bij, het is een beetje dubbel, die wedstrijd.
    Nou, thanx voor de “opkikker” 🙂 en ik kijk weer uit naar je volgende
    nieuwsbrief! Ik vind ’t heel leuk! Ga zo door!!!!

  10. Graag gedaan hoor en bedankt voor ’t compliment!!

  11. Hallo, kan iemand mij iets uitleggen?

    Klopt het dat de apollo 11 vlucht, er ongeveer 102 uren over heeft gedaan om de maan te bereiken? ( vert 16-07-’69 om 9:32 en aankomst: 20-07-’69 om 16: 18)

    En klopt het ook dat die nieuwe Japanse maansonde er meer dan 34 dagen over heeft gedaan? ( vert: 14-9-’07 en aankomst 19-10-’07)

    Vind het n.l. een beetje vreemd, kan niet kloppen toch?

  12. Vreemd is het niet. Aan boord van die Apollo zaten drie mensen die zo snel mogelijk naar de maan moesten worden gebracht. De Kaguya is onbemand, dus hoeft er geen gigadure en zware motor worden ingebouwd. Scheelt een stuk in de kosten en er is meer gewicht te gebruiken voor wetenschappelijke instrumenten. Het is dus geen kwestie van achteruitgang van technieken.

Speak Your Mind

*