21 augustus 2018

Is er verband tussen de Elfstedentocht en de zonne-cyclus?

De tocht der tochten in de ijzige kouGisteravond zat ik te lezen in het NS-blad Spoor, niet echt bekendstaand om z’n sterrenkundige inhoud, en daar stond een artikel in over de Elfstedentocht. Jan Oostenbrug, die voor ijsmeester doorgaat, werd daarin geciteerd en wel om z’n volgende mening: “De zonnevlekken op de zon zijn minimaal. Dat staat garant voor een strenge winter. En dus voor een Elfstedentocht!”. Aha, dacht ik direct, tijd voor een statistisch onderzoek. Even googelen leverde al gauw het resultaat op dat deze link tussen het oerhollandsefriese schaatsspektakel en het aantal zonnevlekken dat op de Zon te zien is, al door vele anderen is onderzocht en besproken. Zo heeft de historicus Fred Spier, verbonden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, in 2000 onderzoek gedaan naar dat verband en op 2 december 2000 publiceerde hij er een artikel over in de krant Trouw. Z’n conclusie is dat

Reacties

 1. Als je het weer van de afgelopen dagen bekijkt, en wat er volgende week nog staan aan te komen, dan lijkt er wel iets van waarheid in dit verhaal te zitten! Laat ons hopen op een nieuwe editie van de Elfstedentocht…

 2. johan van der veen zegt:

  het klimaat lijkt zich wat te herstellen volgens de pinkstergemeente is dat godsplan . Niet alles gaat als Godsplan ,maar betreffende het niet dumpen van hele oude diepvrieskisten en dergelijke kan dit wel op.

 3. Als je het weer van de afgelopen dagen bekijkt, en wat er volgende week nog staan aan te komen, dan lijkt er wel iets van waarheid in dit verhaal te zitten! Laat ons hopen op een nieuwe editie van de Elfstedentocht…

 4. johan van der veen zegt:

  het klimaat lijkt zich wat te herstellen volgens de pinkstergemeente is dat godsplan . Niet alles gaat als Godsplan ,maar betreffende het niet dumpen van hele oude diepvrieskisten en dergelijke kan dit wel op.

 5. Zucht…

 6. johan van der veen zegt:

  drie maal raden wie hier e-mailt. drs heemschut

 7. Leuk die vermeende toevalligheid.

  Meer info hierover zie http://www.knmi.nl/kenniscentrum/waarde_winterregels/index2.html

  Als we er een cyclus van 25 jaar van maken is er zelfs een grotere kans op een strenge winter.

 8. Maar over die 22 en een kwart jaar-cyclus lees ik daar: “De significantie lijkt me dus niet zo hoog als de schatting van Cor Schuurmans doet geloven, en er is geen basis om deze cyclus voor voorspellingen te gebruiken.” Het KNMI is dus niet zo’n voorstander van de toepassing van dergelijke cycli, is mijn indruk.

 9. het word een strenge winter met veel sneeuw en vorst het weerbeeld word nu al merkbaar in de alpen maar ook in nederland wand het is nu al 10 graden minder terweil het 18 tot 20 moet zijn let maar op eerst word het nog een beetje warmer en dan komt de winter

 10. Ter info, op http://logocom.be/technisch/opwarming/normal-grap… vind je een grafiek met een NORMALE Y-as ipv die getruceerde uit 'An unconvenient truth' waardoor je snel begrijpt dat het wel degelijk 'an unconvenient untruth' is).

  Op http://logocom.be/technisch/opwarming/1995-2020-s… vind je iets van de zonnevlekken.

  Groetjes, Jean Marc VAN BELLE, Bellegoed, Bellegem, Belgium

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.