28 maart 2024

Magnetische kabels verbinden noorderlicht met zonnewind

Het Noorderlicht is door middel van magnetische kabels verbonden met de zonnewind

Credit: Via YouTube

Mooi onderwerp voor kerstavond lijkt mij: het noorderlicht. Dit welbekende verschijnsel, dat we ook kennen als aurora borealis (noorderlicht) en aurora australis (zuiderlicht voor onze medelezers op ’t zuidelijk halfrond), is onderzocht door de NASA met het zogenaamde Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms (THEMIS)-systeem. THEMIS zijn een aantal camera’s op Aarde samen met vijf mini-satellieten, die 8 maanden geleden werden gelanceerd en die gezamelijk beter presteren dan één enkele satelliet. Uitkomst van het onderzoek is dat magnetische ‘kabels’, bundels van lange gevlochten magnetische veldlijnen, de verbinding vormen tussen het noorderlicht en de zonnewind. De kabels kanaliseren gedurende korte perioden de deeltjes van de zonnewind en zorgen er voor dat de deeltjes gebundeld én versterkt in hun energie in bepaalde delen van de atmosfeer terechtkomen. Daar zijn ze dan zichtbaar als noorderlicht. Een dergelijke magnetische kabel, maar liefst 70.000 km boven het aardoppervlak en zo’n 12.000 km lang (!), werd voor het eerst waargenomen op 20 mei 2007. Op die hoogte is de magnetopauze van de aardatmosfeer gelegen, de plaats waar het aardmagnetisch veld botst met de zonnewind.  Meer info vind je op de THEMIS-website. Zo, en nou ga ik es effe beginnen met de voorbereidingen voor kerst. Geen idee of ik komende dagen nog blogjes kan schrijven. Fijne dagen alvast! 😆 Bron: NASA/Themis.

Share

Comments

  1. Zonnewind kan een behoorlijke invloed hebben op het aardmagnetisch veld.
    Enig idee hoe die gekanaliseerde “kabels” invloed hebben?
    Een gemiddelde zonnewind bestaat uit 9 protonen en 10 elektronen en nog wat alfadeeltjes enz.
    Bij het aardmagnetisch veld heeft de positieve noordpool een aantrekkend effect op elektronen en een negatief effect op de snelheid van positronen.
    Begrijp ik het goed dat de meerwaarde in gewicht voor positronen een versterkend effect hebben?

  2. Zonnewind kan een behoorlijke invloed hebben op het aardmagnetisch veld.
    Enig idee hoe die gekanaliseerde “kabels” invloed hebben?
    Een gemiddelde zonnewind bestaat uit 9 protonen en 10 elektronen en nog wat alfadeeltjes enz.
    Bij het aardmagnetisch veld heeft de positieve noordpool een aantrekkend effect op elektronen en een negatief effect op de snelheid van protonen.
    Begrijp ik het goed dat de meerwaarde in gewicht voor protonen ivh elk een versterkend effect hebben?

  3. Uit het persbericht van de NASA wordt je niet echt wijzer wat de preciese aard/werking van die kabels is. Wellicht dat een artikel in een vakblad meer info oplevert, maar daar heb ik op dit moment even geen referentie van.

  4. Sorry, was alleen een typefout maar ik kan niet herstellen.
    Zoals uit de correctie blijkt bedoelde ik protonen in plaats van positronen.
    Waar mijn vraag eigenlijk om gaat is of de versterkende werking van de geioniseerde deeltjes geldt voor de lading, het gewicht of beide?

  5. Dank voor de snelle reactie Adrianus.
    Ik kan uit de oorspronkelijke bron ook niet voldoende wijs worden.
    De NASA gebruikt graag lekentaal maar dat is soms verwarrend.

  6. Er is kennelijk een erschil tussen protonen en elektronen stormen.
    Zie: http://apod.nasa.gov/apod/ap031217.html

Speak Your Mind

*