29 maart 2024

Resultaten van vijf jaar WMAP zijn bekend

De WMAP-kaart van de kosmische achtergrondstraling

Credit: NASA/WMAP.

Gisteren zijn op de LAMDA-website [1]The Legacy Archive for Microwave Background Data Analysis. de resultaten bekendgemaakt van vijf jaar onderzoek aan de kosmische achtergrondstraling door de satelliet WMAP [2]De Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, ook wel bekend als de Explorer 80.. WMAP werd op 30 juni 2001 gelanceerd en op 1 oktober 2001 bereikte hij z’n observatiepositie op het zogenaamde Lagrangepunt 2 (L2), op 1,5 miljoen kilometer afstand aan de nachtzijde van de aarde. Daar vandaan keek hij naar de zeer geringe temperatuurverschillen in de achtergrondstraling, het overblijfsel van de hete oerknal. Alle belangrijke wetenschappelijke artikelen, alle data, alle kaarten staan nu bijeen op de genoemde website. Even de belangrijkste conclusies van 5 jaar WMAP-onderzoek (voornamelijk terug te vinden in dit document) op een rijtje, met dank aan Phil Plait:

  • Het heelal is 13,73 ± 0,12 miljard jaar oud;
  • Op bovenstaande kaart van de achtergrondstraling zijn de temperatuursverschillen aangegeven. Tussen de warmste en koudste gebieden zit slechts 0,0002 graad Celsius verschil. De gemiddelde temperatuur is 2,725 Kelvin, dus in het kaartje variëren de temperaturen tussen 2,7248 en 2,7252 Kelvin. 😯
  • De achtergrondstraling dateert van 375.938 ± 3.100 jaren na de oerknal. Hoezo nauwkeurig!
  • 72.1% van het heelal bestaat uit donkere energie, 23.3% is donkere materie en slechts 4.62% is doodgewone materie, waar jij en ik, de zon, de maan en de sterren van gemaakt zijn.
  • En tenslotte: het heelal is plat. Daar kom ik later nog wel een keertje op terug.

Afijn, een indrukwekkend lijstje van resultaten die de WMAP geboekt heeft. Vergelijk de vijfjaars-resultaten met de driejaars-resultaten, die ik eerder beschreef. Wordt vast en zeker vervolgd! Bron: Bad Astronomy Blog + LAMBDA.

Voetnoten

Voetnoten
1 The Legacy Archive for Microwave Background Data Analysis.
2 De Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, ook wel bekend als de Explorer 80.
Share

Speak Your Mind

*