19 juli 2018

Binnenkern Aarde heeft zelf ook weer een kern

Model van de binnenste binnenste aardkernHet traditionele beeld van de opbouw van de Aarde is van buiten naar binnen: korst, buitenmantel, binnenmantel, buitenkern en tenslotte de binnenkern. Zie dit plaatje voor dat ui-vormige beeld. Maar ja, traditionele beelden zijn er niet voor de eeuwigheid en dat blijkt maar weer eens: de binnenkern van de Aarde heeft zelf ook een kern! Een binnenkern-kern dus. De vaste ijzeren binnenkern van de Aarde is 2.400 km in diameter en die wordt omgeven door een vloeibare buitenkern die 7.000 km groot is. Geologen van de Universiteit van Illinois (VS), gasten die je deze week waarschijnlijk in League City aan zal treffen, hebben geprobeerd de opbouw van de Aardkern beter in kaart te brengen. Onderzoek aan trillingen van aardbevingen, die de aardkern passeren en vervolgens worden geregistreerd met seismografen, toonde de onderzoekers dat er in de binnenkern n

Reacties

 1. Unknown zegt:

  goed stuk

 2. Unknown zegt:

  goed stuk

 3. Unknown zegt:

  maar je praat zelf er door heen

 4. Unknown zegt:

  maar je praat zelf er door heen

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.