28 maart 2024

Bevat AA Tauri de sleutel tot buitenaards leven?

Het spectrum van AA Tauri

Credit: NASA/JPL-Caltech/J. Carr (Naval Research Laboratory)

Met behulp van de infraroodsatelliet Spitzer van de NASA zijn sterrenkundigen er in geslaagd om bij de ster AA Tauri (in Stier) grote hoeveelheden water en organische moleculen te detecteren. AA Tauri is een zeer jonge ster, nog geen miljoen jaar oud, die 450 lichtjaar ver weg ligt en die omgeven wordt door een protoplanetaire schijf. Het is als ’t ware een kopie van het zonnestelsel in haar vroegste tijden. Het bijzondere aan de waarnemingen van AA Tauri is dat ze ook een spectrum [1]Uit zo’n spectrum kan de precieze chemische samenstelling van een gas worden afgeleid. Voor sterrenkundigen bevat zo’n ‘vingerafdruk’ meer informatie dan een foto van een … Lees verder hebben verkregen waar duidelijk uit blijkt dat de stofschijf om de ster alle ingrediënten bevat om leven te laten ontwikkelen! 😯 Alle chemische organische materialen zijn ook nog eens in de ‘bewoonbare zone’ [2]Dat wil zeggen dat de omstandigheden er gunstig zijn om leven te herbergen. De Engelse term daarvoor is Habitable Zone (HZ). Andere termen die gebruikt worden zijn ‘Groene Gordel’ of … Lees verder gesitueerd, de afstand tot AA Tauri die qua temperatuur gunstig is om water vloeibaar te laten zijn. Tot die chemische ingrediënten behoren waterstofcyanide, acetylheen, koolstofdioxide en water. Klinkt niet allemaal erg ‘levensvriendelijk’, maar schijnen ze essentieël te zijn voor het ontstaan van leven. Kortom, AA Tauri zou wel eens de sleutel kunnen bevatten om meer te weten te komen over het ontstaan van buitenaards leven. Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 Uit zo’n spectrum kan de precieze chemische samenstelling van een gas worden afgeleid. Voor sterrenkundigen bevat zo’n ‘vingerafdruk’ meer informatie dan een foto van een object.
2 Dat wil zeggen dat de omstandigheden er gunstig zijn om leven te herbergen. De Engelse term daarvoor is Habitable Zone (HZ). Andere termen die gebruikt worden zijn ‘Groene Gordel’ of ‘Goudlokje Zone’ (Goldilock). Dat laatste slaat op het sprookje van de drie beren, waarbij de jongste beer pap voorgeschoteld krijgt. Het eerste bord pap is te heet, het tweede bord te koud en het derde bord is precies goed. En zo is het ook met aardachtige planeten: ze kunnen te warm zijn, te koud of precies goed.
Share

Speak Your Mind

*