19 juli 2018

Sleutelmolecuul gevonden in atmosfeer Venus

Hydroxyl in de bovenste laag van de dampkring van Venus

Voor het eerst is op een andere planeet het molecuul hydroxyl ontdekt. Hoog in de dampkring van Venus heeft de Venus Express dit moeilijk waarneembare molecuul, dat bestaat uit een waterstof- en een zuurstofatoom, ontdekt. Het was de Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (VIRTIS) aan boord van de Europese Venus Express die het hydroxyl zag. Het komt op een hoogte van ongeveer 100 km voor in een dunne laag die zo’n 10 km dik is. De moleculen geven een klein beetje infraroodstraling af en die is gedetecteerd door VIRTIS. Hydroxyl is een belangrijk molecuul omdat het karakter ervan reactief is, hetgeen op Aarde merkbaar is aan het verdwijnen van vervuilende stoffen door hydroxyl. Men vermoedt dat het ook op Mars voorkomt en dat het daar zorgt voor het stabiliseren van koolstofdioxide in de Martiaanse dampkring, zodat voorkomen wordt dat het veranderd in koolstofmonoxide. Ook zou hydoxyl

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.