28 maart 2024

Tweede hoofdwet thermodynamica gebroken?

De tweede hoofdwet in beeld gebracht

Credit: from YouTube.

Officieel luidt de tweede hoofdwet van de Thermodynamica: De entropie van een geïsoleerd systeem dat niet in evenwicht is, neemt in de loop van de tijd toe, tot het maximum voor dat geïsoleerde systeem is bereikt. De toestand met de maximale entropie is de evenwichtstoestand. Klinkt nogal ingewikkeld, maar het betekent bijvoorbeeld dat als je verschillende soorten vloeistoffen gaat mixen je dit niet meer kunt scheiden. Doe wat koffiemelk in de koffie, roeren en het is één vloeistof geworden. Zonder extra toevoeging van energie (bijvoorbeeld gebruik van allerlei filters) zijn die koffie en melk niet meer te scheiden. Héél opmerkelijk is daarom het filmpje op YouTube dat ik zojuist zag, waarin dit wél gebeurt! 😯 Hiermee lijkt de tweede hoofdwet van de thermodynamica geschonden. De auteur van de blog Living the Scientific Live, ene Grllscientist, weet hoe het werkt en hij vraagt een miljoen dollar om de verklaring van het filmpje te geven! 😀 Ik zou zeggen bekijk de beelden hieronder en probeer te achterhalen hoe ze het ‘m flikken. Hebben ze de film gewoon teruggespoeld? Bron: Living the Scientific Live.

Share

Comments

  1. Het komt inderdaag door het feit dat het een laminaire stroming is.
    De vloeistofpartikels hebben elk een eigen baan bij de eerste keer draaien, en bij het draaien in de andere richting volgen ze deze baan in de omgekeerde richting.
    De 2 vloeistoffen mixen wel, maar enkel op een microscopische schaal. Na een tijd zullen de vloeistoffen wel volledig gemixt zijn.
    Als de stroming turbulent zou zijn, dan zou dit niet mogelijk zijn, omdat de baan die elk van de vloeistofpartikels aflegt willekeurig is. Probeer dit bijvoorbeeld maar eens met water. De viscositeit zal te laag zijn, en het Reynouldsgetal waarvan sprake is, zal dus veel groter zijn. De stroming van het water zal turbulent zijn, en de menging van de vloeistoffen gebeurt op macroscopische schaal.

    Ik denk niet dat hij een miljoen dollar vraagt voor zijn uitleg, want hij geeft ze eigenlijk al in het filmpje… Een beetje basiskennis van fluïdummechanica is al voldoende 😉

  2. Klinkt plausibel wat je zegt, Kurt. Maar zou je het na kunnen doen?

  3. @Adrianus V:

    als je een vloeistof hebt die visceus genoeg is, en de testopstelling die ze hebben is het niet moeilijk om het na te doen.

    In feite moet je er voor zorgen dat je Reynouldsgetal klein genoeg is. Dit getal bepaalt immers of de stroming laminair of turbulent is. Het Reynouldsgetal wordt gedefinieerd als: Re = rho*V*D/mu met rho de dichtheid, V de stromingssnelheid, D een karakteristieke lengte (bvb de diameter van het potje), en mu de viscositeit.
    Als dit laag is, dan is de stroming laminair. In het filmpje wordt vermeld dat het reynouldsgetal 2 is, en dat is laag genoeg om laminair te zitten.

  4. Christophe zegt

    Het is niet altijd zo dat de gemengde toestand de evenwichtstoestand is. In bepaalde gevallen in het “voordeliger” (hoogste entropie, laagste vrij energie) om niet te mengen. Als je olie in water doet, mengt het ook niet (tenminste niet bij atmosfeerdruk en kamertemperatuur).

    En zo blijft de tweede wet staande 🙂

  5. Nee, maar in het filmpje is toch spraken van drie toestanden:
    a. niet gemengd, met drie gekleurde inktdruppels
    b. wel gemengd, na 5x ronddraaien
    c. niet gemengd, na 5x terugdraaien
    Als je (sla-)olie in water volgens bovenstaande volgorde gaat mengen krijg je bij fase c echt niet weer keurig olie en water gescheiden. Probeer het maar eens.

  6. Christophe zegt

    Goed punt, maar ik denk nog steeds dat het puur ligt aan de vloeistoffen die gebruikt zijn. Mijn vertrouwen in de 2de hoofdwet blijft 🙂

    Om Arthur Eddington te citeren: “The law that entropy always increases-the second law of thermodynamics-holds, I think, the supreme position among the laws of Nature. If someone points out to you that your pet theory of the universe is in disagreement with Maxwell’s equations-then so much the worse for Maxwell’s equations. If it is found to be contradicted by observation-well, these experimentalists do bungle things sometimes. But if your theory is found to be against the second law of thermodynamics I can give you no hope; there is nothing for it but to collapse in deepest humiliation.”

  7. OK, maar hebben ze dan vloeistoffen gebruikt met geheugen? Dat wil zeggen dat ze bij terugdraaien precies hun oorspronkelijke staat (d.w.z. compact in één druppel) weer kunnen reconstrueren. Da’s het knappe van het filmpje. Wie heeft een miljoen dollar voor de oplossing? 🙂

  8. Christophe zegt

    In het filmpje hebben ze het over “laminar flow”, ik vermoed dat het daar iets mee te maken zal hebben. Doordat de verschillende lagen op een bepaalde manier bewegen komen ze na verloop van tijd terug in hun originele toestand?

    Ik heb jammer genoeg geen één miljoen dollar ter beschikking (en dan nog betwijfel ik of ik het er voor over zou hebben :-)).

  9. Hendrik Janson zegt

    Ooit gehoord van achteruit afspelen en aan elkaar monteren?

    slaap lekker!

    Hendrik

  10. Als je het mij is de tweede hoofdwet hier sowieso niet van toepassing. Er is namelijk geen sprake van een geisoleerd systeem als er energie van buitenaf (in de vorm van het draaien) wordt toegevoegd.

Speak Your Mind

*