28 maart 2024

De lichtsnelheid volgens de Koran

Credit: Photo-Graphe/Pixabay.

Volgens de Koran kunnen engelen in één dag net zoveel afstand afleggen als de maan in 1.000 maanjaren doet. Ik weet niet in welk vers dat precies staat (ik zal ’t Wilders es vragen 😉 ), maar het staat ergens. In de Islamitische kalender is een maanjaar gelijk aan 12 maan-maanden en één maan-maand staat voor één maanomwenteling om de aarde. Die duizend maanjaren staat dus voor 12.000 maanden. Engelen gaan overduidelijk met de lichtsnelheid, want volgens de Koran zijn engelen geschapen uit licht. Dus is volgens de Koran de lichtsnelheid die 12.000 maan-maanden per dag. De vraag is vervolgens: hoeveel km legt de maan per maand precies af? Da’s hier de moeilijkheid, want er zijn ruwweg twee maan-maanden: je hebt de synodische maand [1]Ook wel de lunatie genoemd., d.w.z. de tijd tussen twee nieuwe manen. De synodische maand duurt 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 2,8 seconden. En je hebt de siderische maand,  hetgeen de tijd is waarin de maan een volledige omloop om de aarde volbrengt. De siderische maand van de maan duurt ongeveer 27,32 dagen. De snelheid van de maan om de Aarde is ongeveer 1.022 km/s, dus gedurende een synodische maand legt de maan 2.605.000 km af en gedurende die siderische maand is dat 2.411.000 km. Op grond van de synodische maand krijgen we een snelheid van 28.927.342.080 kilometer per dag, zeg 334.800 kilometer per seconde. De siderische maand levert een snelheid van 28.932.000.000 kilometer per dag, da’s 335.000 km per seconde.

En nu de echte lichtsnelheid, gemeten met tig wetenschappelijke methodes en apparaten: die bedraagt 299.800 km/sec. Redelijk in de buurt dus van de Koran-proof lichtsnelheden. De synodische maand zit er zo’n 10% naast, niet slecht voor een boek uit de zevende eeuw na Christus. Maar nou is het grappige dat er een website is, genaamd speed-light.info, die van mening is dat de lichtsnelheid niet 299.800 km/sec is, zoals dus wetenschappelijk op diverse wijzen gemeten, maar die genoemde 12.000 maan-maanden per dag. Dát is de lichtsnelheid. Knap staaltje van lariekoek dus, maar de aap komt uit de mouw als je weet dat die website gerund wordt door fundamentalistische moslims. Zij hebben als doel alles in de natuur te verklaren aan de hand van de koran. Wat die lichtsnelheid betreft beroepen zij zich daarbij op een argument dat Einstein himself in 1915 reeds formuleerde: dat de lichtsnelheid alleen constant is in niet-versnelde systemen. In niet-inertiële systemen, waarin wel versnellingen plaatsvinden, zou de lichtsnelheid kunnen afwijken. Einstein heeft zoiets toen wel geroepen, maar hij heeft NOOIT de conclusie daaruit getrokken dat de lichtsnelheid dús variabel moet zijn. Sterker nog, de gehele relativiteitstheorie is gebouwd rondom het principe dat voor iedereen, de stilstaande én de snel bewegende ruimtereiziger, de lichtsnelheid hetzelfde is. Ik zou hier nog meer over kunnen vertellen, maar ik moet zo meteen boodschappen doen, ahum… 🙁 Door al dat voetbalkijken is er ’s avonds ook minder tijd om blogjes te schrijven, dus de tijd wordt wat krapper. Laat het maar snel 29 juni worden. 🙂 Bron: Scienceblogs/Goodmath.

Voetnoten

Voetnoten
1 Ook wel de lunatie genoemd.
Share

Comments

  1. SchijnHeilig zegt

    Maar waarom staat er in de Koran niet gewoon dat de lichtsnelheid gelijk is aan die afstand? Nu is het wetenschappelijke bewijs er wel erg bijgezocht.

  2. Tsja, geen idee. Ik heb de Koran ook nooit gelezen. 😉

  3. Co van Driel zegt

    Ik lag pas in mijn bed ook na te denken, hoeveel km de Maan iedere maand aflegt. Ik kom tot de volgende berekening (bij benadering).

    De diameter van de Aarde is ca. 12.000 km (de straal is dus 6.000 km).
    De afstand van de Aarde tot de Maan is gemiddeld 384.000 km.

    De omtrek van de cirkel die de Maan aflegt is : 2 x 3,14 x 390.000 km = 2.449.200 km

    In één jaar zitten ca. 31 miljoen seconden.
    In één maand zitten gemiddeld 2.583.333 seconden.

    De Maan legt daarom 948 meter per seconde af. Dat is veel langzamer dan de hierboven gesteld 1022 km per seconde.

    In 1000 jaar legt de Maan 12.000 x 2.449.200 km af.
    Dat is ongeveer 29,4 miljard kilometer.

    Deze afstand van 29,4 miljard kilometer leggen engelen dus in 1 dag af, oftewel engelen gaan 12.000 x 365 keer zo snel als de Maan. Dat is 0,948 x 4.380.000 = 4,15 miljoen km per seconde. Dat is bijna 14 keer de snelheid van het licht.

    Waar staat dat overigens in de Koran, dat engelen de afstand die de Maan in 1000 jaar aflegt in 1 dag kunnen afleggen?

    Als gelovig Christen geloof ik overigens wel in een dergelijke snelheid van engelen. Engelen kunnen verschrikkelijk snel door tijd en ruimte reizen. Dat kan een mensenziel ná de dood overigens ook. Wij zullen als engelen worden, d.w.z. vergelijkbare wezens worden. Tijd en ruimte zijn dan geen probleem meer voor ons.

    • In de Koran vers 32:5 staat er iets over in – voor ’t gemak in de Engelse vertaling, ik ben m’n Nederlandse Koran even kwijt 😉 : “He arranges [each] matter from the heaven to the earth; then it will ascend to Him in a Day, the extent of which is a thousand years of those which you count.

  4. Co van Driel zegt

    Ik heb volgens mij een rekenfout gemaakt m.b.t. de snelheid van de engelen.

    In 1 dag leggen de engelen de afstand af, die de Maan in 1000 jaar maakt.
    1000 x 365 keer zo snel als de Maan.

    365.000 x 0,948 = 346.020 km per seconde
    Dat komt inderdaad verdraaid dicht bij de snelheid van het licht (ca. 300.000 km per seconde).

    De afstand die de Maan in 1000 jaar aflegt is overigens wel 29,4 miljard km. Stel dat het waar is, dat hemel en aarde ca. 6000 jaar geleden pas zijn geschapen (door Allah, God of Jahweh), dan heeft de Maan nog maar 176,4 miljard km afgelegd sinds de Schepping (6 x 29,4 miljard km).

  5. Olaf van Kooten zegt

    LOL, waarom is dit bericht ineens massaal opgevist uit het archief van AstroBlogs? 😛

  6. Gekke moslim fundamentalisten die in een boek geloven dat gebracht is door een analfabeet 14 eeuwen terug, maar gek genoeg wetenschappelijke verklaringen bevat waar menig wetenschapper een Nobelprijs voor zou krijgen. Heeft de Quran ooit een Nobelprijs gewonnen? Zo nee, zou die der dan niet een verdienen, gezien de uitzonderlijkheden die het boek bevat?

    • rudiev zegt

      Vaak worden religie en wetenschap als twee haast tegenstrijdige gebieden gezien. Dat komt mede doordat in de christelijke wereld wetenschap altijd als des duivels werd afgedaan, het was immers eva die werd verleid door de slang(duivel) om een appel van de boom des kennis te eten. De enige echte absolute kennis stond immers in de bijbel.. en terwijl hoogmoed de hoofdzonde is..haha maarja, het blijven schijnheilige 🙂
      De eerste eeuwen na christus was er een tweestrijd in waarop de religie gebaseerd moest worden, geloof of kennis. Helaas niet geloof EN kennis zoals je meer ziet in bv de oosterse religies waarbij er een stukje geloof is maar ook kennis mbt wat de wereld is en wat je zelf bent. Helaas heeft geloof het gewonnen van de kennis en zodoende zitten we met een religie die eigenlijk alleen gelooft. Het kennis gedeelte is in de loop der geschiedenis altijd als ketterij afgedaan.
      In 1945 werden in egypte bij nag hammadi kruiken gevonden met zeer oude geschriften, namelijk het evangelie van thomas. Hierin werd een jezus beschreven die meer spritueel was, meer filosofisch, meer wetenschappelijk. En hele andere jezus als in de bijbel. De geschriften staan dan ook aan de basis van de gnostiek. De gnostiek zou je als het kennis gedeelte van de bijbel kunnen zien, ware het niet dat in het christendom de rugharen overeind gaan staan als je maar begint over de gnostiek of evangelie van thomas. De gnostiek vertoont ook overeenkomsten in gedachten die je terug kan vinden in bv het boeddhisme en hindoeisme.

      Wat ik een interessant gedeelte vind in de gnostiek, boeddhisme, hindoeisme en wellicht ook in andere overtuigingen is dat ze vertellen dat de wereld om ons heen eigenlijk een soort van illusie is. Er mogen dan in de verschillende stromingen verschillende intepretaties zijn over hoe deze illusie tot stand is gekomen, maar het vertoont een leuke overeenkomst met een welbekend natuurkundige theorie, en dat is het holografisch universum. Een mooie intepretatie vind ik zelf dat het universum een illusie is, maar desondanks toch voort komt uit een onderliggende realiteit.

      Ook de heilige geometrie is iets wat je terug kan vinden in de natuur en misschien wel inzicht kan geven hoe dingen opgebouwd zijn. Een voorbeeld is bv de zeshoek, als we koolstofatomen op die manier rangschikken krijgen we een kippegaasstructuur, wat we nu kennen als grafeen. Wellicht dat die structuren uit de heilige geometrie leuke materialen op kan gaan leveren als je de juiste elementen gebruikt. Dit kan ook in de ontwikkeling van metamaterialen.

Speak Your Mind

*