28 maart 2024

Eigenlijk mogen we deze grafieken niet zien!

Dé PAMELA-grafieken

Credit: PAMELA Collaboration

Even een astroblog uit de smeuïge categorie riooljournalistiek. Wat zeg ik, rioolwetenschap eigenlijk. Het draait allemaal om bovenstaande twee grafiekjes. Die mogen we namelijk niet zien. 😯 Laat ik het even uitleggen, luister en huiver… Jullie kunnen je wellicht nog herinneren dat ik een tijdje terug schreef over de satelliet PAMELA, die in de hogere lagen van de aardse atmosfeer een overschot aan positronen had waargenomen. Een overschot aan positronen klinkt niet echt sensatieachtig, maar vergis je niet. De oorzaak van dat positron-exces, zoals ze dat in wetenschappelijke termen noemen, heeft sterk te maken met het bestaan van Donkere Materie (DM) en daarmee zijn de waarnemingen van PAMELA wellicht de smoking gun voor het bewijs van het bestaan van DM. In augustus dit jaar werd in Stockholm een congres gehouden over Identification of Dark Matter. Het PAMELA-team hield daar een voordracht over de geboekte resultaten en daar lieten ze twee grafieken zien die het positron-exces duidelijk aantoonden. Máár die grafieken mochten niet buiten de conferentiezaal worden getoond of gepubliceerd! Het team is namelijk van plan om ergens in september een officiële publicatie te doen van de resultaten en de uitgever van het blad, vermoedelijk Nature of Science, heeft om wille van publicitaire redenen het team verboden die grafieken bekend te maken. Vandaar dat de grafiek in mijn eerdere astroblog slechts ging tot een energie van 9 GeV, het minst interessante gedeelte. Afijn, na Stockholm dacht iedereen dat we die grafieken pas bij de PAMELA-publicatie te zien zouden krijgen. NIET DUS! Op de zogenaamde preprint server arXiv.org zijn namelijk twee artikelen geplaatst [1]M. Cirelli et al. http://arxiv.org/abs/0808.3867 ; 2008, en L. Bergstrom et al. http://arxiv.org/abs/0808.3725 ; 2008. en in eentje daarvan zijn de bewuste PAMELA-grafieken te zien! Het is een artikel van de twee natuurkundigen Marco Cirelli (CEA, Parijs) en Alessandro Strumia (Universiteit van Pisa). Hoe zijn die twee heren aan de grafieken gekomen? Eenvoudig, tegenwoordig hebben we allemaal zo’n mobieltje met een camera aan boord. Tijdens de lezing van het PAMELA-team hebben ze foto’s zitten maken en de data uit de grafieken hebben ze vervolgens in hun artikel geplakt. Hoe weten we dat het zo gegaan is? Nou heel simpel, Cirelli en Strumia hebben het zelf toegegeven. 😯 In voetnoot drie van hun artikel schrijven ze letterlijk:

…the preliminary data points for positron and antiproton fluxes plotted in our figures have been extracted from a photo of the slides taken during the talk, and can thereby slightly differ from the data that the PAMELA collaboration will officially publish.Marco Cirelli en Alessandro Strumia.

De lancering van PAMELA

Credit: PAMELA Collaboration

Nou, is dat geen knap staaltje van rioolwetenschap? 😀 Cirelli en Strumia hebben een geheel eigen variant van DM, de zogenaamde Minimale Donkere Materie, en volgens hun passen de PAMELA-gegevens daar uitstekend in. Het door hun voorgestelde deeltje waaruit de DM zou bestaan noemen ze een wino. Tsja een wino, ik verzin het niet zelf. Jullie begrijpen dat het PAMELA-team niet blij is met de hele gebeurtenis en ik neem ook aan dat het allemaal nog een staartje zal krijgen. Gisteren stond er een klein stukje in NRC-Handelsblad over het gebeuren en daarin wordt heel toepasselijk gesproken over Paparazzifysici. 🙂 Wordt vervolgd! Bron: NRC-Handelsblad, 6 september 2008 + ArXiv Blog.

Voetnoten

Voetnoten
1 M. Cirelli et al. http://arxiv.org/abs/0808.3867 ; 2008, en L. Bergstrom et al. http://arxiv.org/abs/0808.3725 ; 2008.
Share

Speak Your Mind

*