24 juni 2018

Storing LHC veroorzaakt door magneetquench

amagurka over de deeltjesversneller eh... vertrager :-)

Kamagurka over de deeltjesversneller eh... vertrager 🙂

De storing die vorige week vrijdag de nieuwe deeltjesversneller van CERN, de Large Hadron Collider, voor minstens twee maanden lam legde, is veroorzaakt door een magneetquench. Huh, een magneetquench? Yep, een magneetquench. Da’s gewoon een storing in een magneet, maar dan op z’n moeilijkaans. Die magneten heb je rondom de 27 km lange tunnel en in eentje ervan trad vrijdag een drukverandering in de heliumkoeling op. Aldus Jos van Engelen, wetenschappelijk directeur van CERN, vandaag in een interview in NRC-Handelsblad. Naar schatting 1.000 tot 2.000 kilo zeer koud helium (1,9 Kelvin, zeg -271

Reacties

  1. Weeral het Fermilab die erachter zit. Je zou bijna aan sabotage gaan denken 🙂

  2. Ik dacht het, jij zegt het. 😉

  3. waar slaat dat plaatje op? die grap snap ik niet

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.