28 maart 2024

Wetenschappers willen resten Galilei opgraven

Galileo Galileï

Galileo Galileï. Credit: Public Domain.

Ik had er 8 januari al melding van gemaakt, maar nou kom ik ’t overal tegen: Italiaanse en Britse wetenschappers willen de stoffelijke resten van sterrenkundige Galileo Galilei (1564-1642) opgraven, degene die dit Internationale Jaar van de Sterrenkunde herdacht wordt. Ze willen er namelijk door DNA-testen van die resten achterkomen of oogproblemen zijn wetenschappelijke werk hebben beïnvloed, aldus Paolo Galluzzi, directeur van het Museum voor Geschiedenis en Wetenschap in Florence. Van Galilei weten we dat hij in het tweede deel van zijn leven oogproblemen had, zijn laatste twee jaar was hij geheel blind. Een van de ‘fouten’ die Galilei maakte was dat hij geloofde dat Saturnus niet geheel rond was, maar wat onregelmatige trekjes vertoonde. Hij sprak van handvatten rond de planeet. Als gevolg van zijn slechte ogen moet het hem zijn ontgaan dat rond Saturnus ringen heeft, zoals de Nederlander Christiaan Huygens een halve eeuw later met een betere telescoop vaststelde. ‘Het is waarschijnlijk een combinatie van fouten’, veronderstelt Galluzzi. Wetenschappers beschikken uitsluitend over de tekeningen van Galilei. De Italiaan, die vierhonderd jaar geleden voor het eerst door de telescoop keek [1]Nou ja, da’s twijfelachtig. Zie dit verhaal over de Engelsman Thomas Harriot, die de Maan enkele maanden eerder waarnam én optekende. is honderd jaar na zijn dood begraven in de Santa Croce Basilica in Florence. Probleem is alleen dat de bisschop van  Florence niet genegen is mee te werken aan dat onderzoek. Goh, weer een strijd tussen kerk en wetenschap.  😉 Tsja, geen idee wie die strijd gaat winnen. Bron: Volkskrant, 22 januari 2009.

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Nou ja, da’s twijfelachtig. Zie dit verhaal over de Engelsman Thomas Harriot, die de Maan enkele maanden eerder waarnam én optekende.
Share

Comments

  1. Wat voor nut heeft het om die man op te graven? Ik ben het niet vaak met de kerk eens maar ik sta in deze toch echt achter hun.

    Zelf zou ik er geen probleem mee hebben om na een paar jaar plaats te maken voor iemand anders maar ze moeten me echt niet m'n graf uit lichten voor zoiets nutteloos als dit.

  2. Nee, daar noem je inderdaad iets. Welk nut heeft het te weten welke oogziektes Galileo precies had? D'r zal geen mens op Aarde meer van kunnen eten.

  3. hoi

    ik ben het met de wetenschappers eens

Speak Your Mind

*