21 juli 2018

Hubble brengt gravitatiestrijd in beeld

Hickson Compact Group 90

Hickson Compact Group 90

Hubble strikes again! 🙂 De ruimtetelescoop Hubble heeft dit keer op magnifieke wijze een drietal sterrenstelsels gefotografeerd, die een enorme gravitationele strijd ondergaan, waarbij eentje het onderspit dreigt te delven. Bij elkaar heet het drietal Hickson Compact Group 901, maar afzonderlijk gaan ze door het leven als NGC 7173 (midden links), NCG 7174 (midden rechts) en NGC 7176 (rechtsonder). Alles bij elkaar te vinden in het sterrenbeeld Zuidervis (Piscis Austrinus). NGC 7173 en 7176 zien er uit als normale elliptische stelsels,

Noten
  1. Genoemd naar Paul Hickson, die in de jaren tachtig een catalogus samenstelse van kleine clusters van sterrenstelsels. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.