23 juni 2018

Meteoriet gevonden van de ‘Nederlandse’ vuurbol?

De gevonden meteorieten

De gevonden meteorieten

Op 17 januari 2009 verscheen boven grote delen van Noord-Europa, waaronder Nederland een heldere vuurbol. Berichten over waarnemingen van

Reacties

 1. Hallo,

  wij zagen iets voor 1900 uur in paterswolde iets onder groningen ook een vuurbal-meteoriet voor bij komen van zuid naar noord ietsje noord oost richting gevolgd door een explosie ongeveer drie minuten later. Als ik het snel uitreken is de meteoriet ongeveer 60 klm ten noord oost van paterswolde neer gekomen.

 2. Ik heb dit ook gezien (was nu op internet aan het speuren wat dit was en of meer mensen het gezien hebben). In Nijkerk, rond 19.00. Ik keek in noord-westelijke richting en het viel dan van westelijk naar oostelijk zeg maar, maar duidelijk ten NW van Nijkerk.

 3. Excuus, de kaart er nog eens bij gepakt, ik keek in noord-oostelijke richting!

 4. hallo

  ik woon in zevenhuizen, Groningen. Rond 19.00 u vanavond stond ik buiten bij ons paard toen ik ineens ook een grote vuurbal in de lucht zag. Even inschatten, volgen mij kwam hij uit zuidwestelijke richting en ging hij noordoostelijk (hoop dat ik dat zonder kompas goed inschat). Ik zag hem enkele seconden in de lucht, waarna hij in een aantal stukken uiteen spatte. Ik ben naar binnen gerend en hem mijn man de rookpluim nog laten zien die het achter gelaten had. Net toen wij weer naar binnen wilden gaan, hoorde wij een doffe knal (ca. 3 a 4 minuten later). Ben ook erg benieuwd wat dit geweest is.

  • Gezien: 2 minuten voor 19.00 uur een heldere lichtblauwe bol met korte gele staart, richting : ongeveer van west naar noord-oost; hoogte ongeveer 30 graden t.o.v. het aardoppervlak.

   Santpoort Noord, 13-10-2009

 5. emiel raat zegt:

  zo bruut he dat ding, wist niet wat ik zag man,

  heb zoiets nog nooit gezien,weleens een vallend sterretje,

  maar deze was echt groot hoor, heb hem zeker 4 seconden gezien.

  ben niet de enige zie ik, haha, groetjes emiel

 6. Piet Werkhoven zegt:

  Hallo,

  Ik ben woonachtig in Arnhem-Zuid. Om ongeveer 19.00 uur stond ik voor het raam en werd ik verrast door een enorme vuurbal met aan de achterkant een lichtblauwe/witte straal die vanuit het zuidwesten langs kwam met een enorme vaart. Of hij kwam sloeg in in Arnhem-noord of ten noorden van Arnhem.

  Dit wilde ik graag ff kwijt

  m.vr.gr.

  Piet Werkhoven

 7. Hier in Hoorn NH eveneens gezien rond 18:59 uur, grote zeeeer heldere gele tot witgele vuurbal met oranje randen en mooie staart, lichter dan de maan maar niet zo licht als de zon. ca. 6 seconden, werd daarna aan mijn waarneming onttrokken door dak van overburen. Daardoor dus ook niet uiteen zien spatten. Ook geen geluid waargenomen. Was nog zeer helder in de schemering. In tegenstelling tot andere waarnemers schat ik de hoek op 60-75 graden. Baan was in ieder geval noordelijk van Hoorn, van zuidwest naar noordoost tot noord-noordoost.

  Zoiets heb ik nog nooit gezien. Magnifiek om zoiets mee te maken en te beleven! Ongelooflijk!

 8. Jan de Jong zegt:

  Hallo

  Ook ik heb rond 19.00 uur deze vuurbal gezien boven Heeze (bij Eindhoven) Ik zag een vuurbal kijkende naar het noorden met grote snelheid van zuidwest naar noordoost gaan, in een hoek van ca 30 graden met de horizon. Hij leek onderweg steeds (lichtgevende) stukken te verliezen waardoor de bal wisselde in grote. De kleur was wit/groen.

 9. Ik heb hem ook gezien kort voor 19.00 uur in Tilburg-West, richting NNO. Ik vond de gloed felblauw, zoals een flits van een fototoestel.

  Weet iemand waar je meer informatie kunt vinden?

 10. miranda zegt:

  hoi hoi

  Hier in leiden is hij ook gezien om 19:00.

  We maakte eerst nog een beetje gein omdat we niet precies wisten waar het om ging.

  Heb nog nooit zoiets moois en fel gezien.

  Het had een lichtblauwe staart en een beetje gelige rand.

  Supermooi.

 11. Alle meldingen van de vuurbal van vanavond (13 oktober 2009) graag hier melden, in een nieuwe astroblog die ik erover heb gemaakt.

 12. Martine zegt:

  Hier in Enschede (Lonneker) was het ook goed te zien. Even voor 1900 uur een grote vuurbal met lange staart en vonkenregen, ongeveer 4 seconden te zien. De bal deelde zich in meerdere stukken en doofde in de lucht. Spectaculair!

 13. Dinsdagavond 13 oktober rond de klok van 19 uur ook vanuit Borculo een zeer felle lichtstreep waargenomen met felle, heldere kleuren. De voorkant was meer een blauwe bol overgaand in een gele streep en vervolgens fel wit. Het ging van zuid naar noord, even boven de horizon in noordelijke richting verdween het geheel. Het stak prachtig af tegen de hemel die helemaal opgeklaard was.

 14. Annemieke zegt:

  Ook vanuit Hazerswoude (zh) zag ik deze vuurbal op weg naar de tennisles rond 19 uur. Men verklaarde mij nog voor gek, dat ik ze echt zag vliegen hahaha…bijzonder mooi gezicht, goed omschreven Herman, zo zag ik het ook voor me.Helaas maar erg kort.

 15. Marielle zegt:

  Ik was helemaal onder de indruk!! Ik reed over de A16 bij Dordrecht rond 19.00uur en zag de lichtbal met streep van West naar Oost voorbij gaan door de lucht. Heel fel wit licht wat richting de grond ging, heel snel en daarna gedoofd was. Ik vroeg me echt even af of anderen het ook gezien hadden… gelukkig wel!! Ben thuis gelijk gaan googelen en kwam op deze site. Was een bijzondere ervaring

 16. Baan die NOS journaal aangeeft voor vuurbal is onjuist. Uit eigen waarneming weet ik pertinent zeker dat de de vuurbal niet recht boven mijn hoofd, maar NOORDERLIJK ervan passeerde, dus de baan heeft noordelijk van HOORN NH gelegen.

  Dus zoals altijd in de media: de leugen regeert.

  Binnenkort zullen er hopelijk wel beelden van en of andere bewakingscamera's te zien zijn waarop dit zal blijken.

 17. patrick zegt:

  wie heeft er zaterdag 25-10-2009 een grote vuurbal gezien ongeveer rond 18.30 uur. ik liep toevallig naar mijn auto om weg te gaan. hij was echt groot en heb hem een tijdje kunnen volgen tot ik hem niet meer zag ik had nog tijd om mijn vriendin te roepen om te komen kijken. hij was fel oranje van kleur en vloog zuidwestelijke richting. waargenomen in stein limburg.

 18. pettysstuff zegt:

  hallo,

  gister in helmond ook gezien een vuurstraal zal ik maar zeggen heel fel en een straal van tientallen meters!!!
  het ging snel stond in de tuin met oma en zag het snel naar beneden komen richting snelweg van helmond naar nuenen schrok ervan maar ging te snel dat oma het niet mee kreeg. wel heel appart!!

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.