18 juli 2018

Eerste wetenschappelijke artikel over Hanny’s Voorwerp is verschenen

Hanny's VoorwerpTatatatat

Reacties

 1. Thanks! Hé maar, dat viel wel mee met die zure gezichten hoor. 😉 Ik heb er bovenop gezeten zeg maar (en min of meer de teams bij elkaar gebracht) en het is echt wel goed teamwork geweest. En wanneer je zo – via het internet – samenwerkt, maakt het niet uit of je dat doet vanuit Nederland, Engeland, Amerika, or waarvandaan dan ook. Maar goed, leuk dat je het geblogd hebt, ik ben er ook iets over aan het schrijven voor mijn site. 😀

 2. OK, geen zure gezichten. Maar er was toch wel een soort van teleurstelling? Wel spannend trouwens en ook erg goed dat jij die teams bij elkaar hebt gebracht! Daar moet je in je eigen verhaal maar wat meer aandacht aan besteden. 🙂

 3. OK, geen zure gezichten. Maar er was toch wel een soort van teleurstelling? Wel spannend trouwens en ook erg goed dat jij die teams bij elkaar hebt gebracht! Daar moet je in je eigen verhaal maar wat meer aandacht aan besteden. 🙂

 4. Thomas zegt:

  Dank u, Adrianus, een geweldige blog. Succes Hanny en het team

 5. Thomas zegt:

  Dank u, Adrianus, een geweldige blog. Succes Hanny en het team

 6. Thomas, bedankt voor 't compliment. En van Hanny zal je binnenkort vast meer horen. 🙂

 7. Thomas, bedankt voor 't compliment. En van Hanny zal je binnenkort vast meer horen. 🙂

 8. Hannes zegt:

  De onregelmatige vorm van de wolk lijkt mij persoonlijk moeilijk te verklaren vanuit één enkele jet.

  In de oorspronkelijke foto ( zie bijv. http://www.astr.ua.edu/keel/research/voorwerp.htm… )is er bovenin een soort hoefijzervorm. Mogelijk van een Herbig-Haro achtige explosie van een zon als gevolg van een eerdere interactie?
  De vorm is bijna een cirkel gevormd vanuit de centrale "pijler" van de jet. De richting wijst dan op een invloed vanuit het oosten.

  Maar onderin zit zo'n vage staart naar de andere kant (rechts).. Of is dit een residu van de andere bron uit het oosten?

  Het blijft natuurlijk speculatie, (voornamelijk natuurlijk van mijn kant) maar ik dacht dus oorspronkelijk aan een dubbele quasar – 2 jets die met elkaar gereageerd hebben. Met als resultaat deze onregelmatige vorm van de wolk.

  Ik hoop overigens ook niet dat Hanny op enige wijze is teleurgesteld, het blijft een absoluut uniek object.

  • Dat gat in die hoefijzervorm is al 16.000 lichtjaren groot, dus een proces zoals bij Herbig-Haro objecten plaatsvindt, zal hier denk ik niet aan de orde zijn. HH-objecten zijn stellair en vindt plaats bij jonge sterren, die naar twee kanten jets uitstralen. Hoe één jet uitwerkt op een gaswolk heeft natuurlijk ook te maken met de vorm van die gaswolk én de richting zoals wij ervanaf Aarde tegenaan kijken. Zie dit filmpje van Phil Plait over die éne jet in M87, waarin je ziet hoe dat uit kan pakken: http://www.space.com/common/media/show/player.php?show_id=32&ep=1 .

 9. Hannes zegt:
 10. Nee hoor, geen teleurstelling hier! 😉 En het blogje komt eraan…!

 11. Nee hoor, geen teleurstelling hier! 😉 En het blogje komt eraan…!

 12. My story behind it, is now here: http://www.hannysvoorwerp.com/?p=845 😉

 13. My story behind it, is now here: http://www.hannysvoorwerp.com/?p=845 😉

 14. Yep, I saw it and commented on it. 🙂

 15. Yep, I saw it and commented on it. 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.