21 juli 2018

Accretieschijf bij snel roterende pulsar gevonden

J1023 in 2000 en 2009

J1023 in 2000 en 2009

Met een internationaal team sterrenkundigen hebben Jason Hessels en Joeri van Leeuwen (ASTRON en Universiteit van Amsterdam) een uniek dubbelstersysteem ontdekt dat het ‘ontbrekende puzzelstuk’ is in de geboorte van de snelst draaiende sterren in ons heelal: milliseconde pulsars. Ze publiceren dit vandaag in Science Express. Pulsars zijn extreem compacte neutronensterren, die overblijven nadat zware sterren aan het eind van hun leven zijn ontploft in een supernova. Hun sterke magneetvelden vormen bundels radiostraling die als een vuurtoren rondzwiepen. Bij hun geboorte roteren pulsars enkele tientallen malen per seconde, daarna vertragen ze. Het vreemde is nu dat sommige oude pulsars helemaal niet vertragen, maar juist supersnel roteren, sommige wel

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.