21 juli 2018

Afscheid

De winkel van Ganymedes

De winkel van Ganymedes

Vanmorgen heb ik afscheid genomen van m’n vader, die zoals jullie weten afgelopen zaterdag is overleden. In de samenkomst met familie, vrienden en bekenden heb ik een rede gehouden waarin ik onder andere de gebeurtenis noemde die mij in feite op het spoor bracht van de sterrenkunde. In 1977 was ik namelijk met m’n vader meegereden naar Amstelveen om daar bij de firma Ganymedes een telescoop te gaan kopen. Ik was toen net zestien geworden en mocht van m’n ouders iets uitzoeken voor m’n verjaardag. De gemiddelde teenager koos toen voor een brommer (Puch’s waren toen in de mode), maar eigenwijs als ik was koos ik

Reacties

 1. Arie, het was inderdaad een mooi en ingrijpend afscheid. Allemaal mooi gesproken.

  De eigenaar van Ganymedes was destijds Dirk Jongkind. Hij had eerst een patatzaak. Als 'bijproduct' ging hij telescopen verkopen. Volgens Peter Louwman moest je in het begin mee naar achteren in de papatwinkel lopen om de telescopen goed te bekijken. De handel ging kennelijk zo goed dat de frituurpannen weg konden en dat je een telescoop sowieso zonder mayonaise mee kreeg.

  De winkel wordt nu gerund door Jeroen Jongkind, als ik me niet vergis de zoon van Dirk.

  • Grappig hoe je via omwegen terecht komt bij het pand van de voormalige patatzaak van, inderdaad, Jan Dirk Jongkind. Ik kwam er in de jaren zeventig vaak met mijn broers die mij als 7 jarige meenamen na het kranten bezorgen om te flipperen en patat te eten. Zij waren bevriend met de oudste zoon, Kees, die helaas in die jaren verongelukt was.

 2. Jorn en Paul, bedankt voor jullie reacties. Goh, dat van die patat-geschiedenis van Ganymedes wist ik niet. Merkwaardige overstap van de frituur naar de telescopen. Hoewel, onlangs begreep ik dat sommige telescopen door leden van Huygens als frituurpannen worden omschreven. 🙂

 3. Je hebt goed gesproken Arie, het was een mooi en waardig afscheid.

 4. Je hebt goed gesproken Arie, het was een mooi en waardig afscheid.

 5. Arie, het was inderdaad een mooi en ingrijpend afscheid. Allemaal mooi gesproken.
  De eigenaar van Ganymedes was destijds Dirk Jongkind. Hij had eerst een patatzaak. Als 'bijproduct' ging hij telescopen verkopen. Volgens Peter Louwman moest je in het begin mee naar achteren in de papatwinkel lopen om de telescopen goed te bekijken. De handel ging kennelijk zo goed dat de frituurpannen weg konden en dat je een telescoop sowieso zonder mayonaise mee kreeg.
  De winkel wordt nu gerund door Jeroen Jongkind, als ik me niet vergis de zoon van Dirk.

 6. Eh…..ik ont(be)ken alles…ha…ha…!!

  Long live sir I.Newton and his telescope

 7. Eh…..ik ont(be)ken alles…ha…ha…!!

  Long live sir I.Newton and his telescope

 8. Overigens, zo schoot mij vanochtend te binnen zou zo'n PUCH bromfiets op zich ook geen slechte investering zijn geweest voor de heiligen astrohobby.

  Uw nedrig scribent heeft zichzelf namelijk op zestienjarige leeftijd WEL voorzien van zo'n (ongelofelijk tweedehands) mooi klassiek en praktisch Puchie JUIST als onmisbare toevoeging aan het astronomisch arsenaal…..Betrouwbaar blokkie met geforceerde luchtkoeling (handig om koude handen op te warmen tijdens koude winternachten), superzachte vering (zo bleef de spiegel altijd mooi gecollimeerd!!), een joekel van een bagagedrager (voor statief plus montering) en van die schattige rode kleine kastjes aan de zijkant (voor oculairen e.d.)….De kijkerbuis hing in een speciale kijkerzak om mijn nek.

  Mijn sterrenhemelzwarte Puchie was uiteraard beschilderd met enkele fraaien spiraalnevels en de voorspatborden waren gesierd met de beroemde formule van Einstein : E=mc2……Voorwaar a very nerdy.. "konvooi der Astronomische zotheid"…..en zeer onbegrepen door mijn hippe en stoere binken teenagers!!

  Het mooie van dat Puchie was natuurlijk dat ik hiermede eindelijk die ranzige lichtvervuilde binnenstad van Dordrecht, alwaar ik al een paar jaar mijn deep-sky (!!) waarnemingen probeerde te doen met mijn 11.5cm Newton, kon ontvluchten naar de donkere biesbos……en aldus ben ik twee jaar lang zeer gelukkigzalig op en neer gereden naar mijn tederbeminde "fuzzy blobs"!!

  Toen ik 18 werd hebben mijn vele 2CV'tjes uiteraard deze nobele taak overgenomen welke zij tot op heden nog steeds braaf vervullen!

  Afijn, dit alles om toch maar even aan te geven dat zo'n "AstroPuchie" wellicht ook best wel een optie zou kunnen zijn geweest…poeh, wat een diplomatieke rotzin….nou ja….waarvan akte!!

 9. Overigens, zo schoot mij vanochtend te binnen zou zo'n PUCH bromfiets op zich ook geen slechte investering zijn geweest voor de heiligen astrohobby.
  Uw nedrig scribent heeft zichzelf namelijk op zestienjarige leeftijd WEL voorzien van zo'n (ongelofelijk tweedehands) mooi klassiek en praktisch Puchie JUIST als onmisbare toevoeging aan het astronomisch arsenaal…..Betrouwbaar blokkie met geforceerde luchtkoeling (handig om koude handen op te warmen tijdens koude winternachten), superzachte vering (zo bleef de spiegel altijd mooi gecollimeerd!!), een joekel van een bagagedrager (voor statief plus montering) en van die schattige rode kleine kastjes aan de zijkant (voor oculairen e.d.)….De kijkerbuis hing in een speciale kijkerzak om mijn nek.
  Mijn sterrenhemelzwarte Puchie was uiteraard beschilderd met enkele fraaien spiraalnevels en de voorspatborden waren gesierd met de beroemde formule van Einstein : E=mc2……Voorwaar a very nerdy.. "konvooi der Astronomische zotheid"…..en zeer onbegrepen door mijn hippe en stoere binken teenagers!!
  Het mooie van dat Puchie was natuurlijk dat ik hiermede eindelijk die ranzige lichtvervuilde binnenstad van Dordrecht, alwaar ik al een paar jaar mijn deep-sky (!!) waarnemingen probeerde te doen met mijn 11.5cm Newton, kon ontvluchten naar de donkere biesbos……en aldus ben ik twee jaar lang zeer gelukkigzalig op en neer gereden naar mijn tederbeminde "fuzzy blobs"!!
  Toen ik 18 werd hebben mijn vele 2CV'tjes uiteraard deze nobele taak overgenomen welke zij tot op heden nog steeds braaf vervullen!
  Afijn, dit alles om toch maar even aan te geven dat zo'n "AstroPuchie" wellicht ook best wel een optie zou kunnen zijn geweest…poeh, wat een diplomatieke rotzin….nou ja….waarvan akte!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.