17 juli 2018

Wat veroorzaakt de stervorming in Cepheus B?

Cepheus B

Cepheus B

Zo, net terug van een dagje zeilen op de Westerschelde. Heel leuk geweest. Eh… even omschakelen van standje nautisch naar standje astronomisch. 😉 Cepheus B is een enorme moleculaire gaswolk in de interstellaire ruimte, 2.400 lichtjaren van ons verwijderd in het sterrenbeeld Cepheus. In die wolk komen vele jonge en massieve sterren voor, sommigen nog geen miljoen jaren oud. De vraag is wat die sterren nou precies doet ontstaan: sterrenkundigen weten dat ze ontstaan als die gaswolken plaatselijk ineenkrimpen. Maar wat doet die gaswolken nou ineenkrimpen? Is dat de zwaartekracht, die er voor zorgt dat de wolk ineenstort, of is dat

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.