28 maart 2024

Waarom noemen we Galileo Galileï altijd bij z’n voornaam?

Galileo

Galileo. Credit: Public Domain

Als we ’t hebben over Galileo bedoelen we uiteraard Galileo Galileï (1564-1642). Waarom wordt de beste man, aan wie we het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009 te danken hebben, in de meeste landen [1]Alleen in Duitsland en Nederland wordt hij Galileï genoemd. Marieke Baan, bedankt voor je tip! bij z’n voornaam genoemd? Per slot van rekening hebben we het ook altijd over Balkenende en Cruyff en niet over Jan-Peter respectievelijk Johan. Ik zie de krantenkoppen al voor mij: “Johan neemt ontslag als manager bij Ajax“. 🙂 Afijn, waarom praten we altijd over Galileo en niet over Galileï? Nou, de reden blijkt simpel te zijn: omdat Galileo het zelf zo deed. In die tijd waren achternamen geen vanzelfsprekendheid. Iemand kreeg bij de geboorte een naam, dat is wat we nu de voornaam noemen. Soms werd daar ter verduidelijking een achternaam aan toegevoegd, zoals een verwijzing naar de vader (zoals Di Antonio, zoon van Antonio), de geboorteplaats (Romano, van Rome) en soms een traditionele familienaam. Galileï was zo’n familienaam. Maar Galileo sprak zelf altijd van Galileo en daarom is die achternaam van hem minder gebruikt. Doet mij trouwens denken aan de Chinese cultuur van naamgebruik. M’n geschiedenisleraar vertelde (lang lang geleden) dat van de toenmalige Chinese leider Mao Tse Toeng ‘Mao’ z’n voornaam is en ‘Tse Toeng’ z’n achternaam. En waarover hadden we het altijd? Yep, over Mao. Grappig, al die namen. Bron: A blog about history.

Voetnoten

Voetnoten
1 Alleen in Duitsland en Nederland wordt hij Galileï genoemd. Marieke Baan, bedankt voor je tip!
Share

Comments

  1. laat ik nou net lezen dat die man omgebracht is vanwege zijn wijsheid door de Rooms-Katholieke kerk, omdat hij het zowaar durfde te vertellen dat de aarde niet om de zon heen draaide, maar de zon om de aarde. Dit was tegen hetgeen de heilige schrift verkondigde, dus was t een ketter in die tijd….

    wat een toeval dat ik dat verhaal net in een boek tegenkwam…

    leuke site hou je bij, Arie, veel leuke wetenswaardigheden. Heb een paar vrienden op je site gewezen, dus wie weet krijg je nog meer bezoekers….

  2. Hé Astrid, leuk je hier te zien. Goh, lees jij in je vrije tijd boeken over Galileo? Leuk! Hoe is 't verder? Ja, prima om vrienden deze kant uit te sturen hoor. 😀

  3. Nu weten jullie ook waarom La Torre di Pisa scheef staat.

    Het is zijn geboorteplaats (1564).

Speak Your Mind

*