20 juli 2018

Verhouding lichte-zware sterren verschilt per sterrenstelsel

Een groep sterren ontstaat uit een gas- en stofwolk

Een groep sterren ontstaat uit een gas- en stofwolk

Er was een tijd dat alles nog eenvoudig was. In de jaren vijftig bijvoorbeeld was de gedachte van veel sterrenkundigen dat als sterren ontstaan door het samentrekken van gas- en stofwolken de verhouding tussen de lichte en zware sterren in zo’n groep altijd hetzelfde zou zijn. Het was met name de sterrenkundige Edwin Salpeter die dit betoogde en die stelde dat voor iedere ontstane ster die 20 keer zo zwaar als de zon is er ongeveer 500 sterren zouden ontstaan ter grootte van de Zon of iets lichter. Sinds die tijd spreekt men van de zogenaamde Initi

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.