29 maart 2024

Zuidelijke maankraters: ijskoud én met waterstof

Temperatuurkaart van de maanzuidpool

Temperatuurkaart van de maanzuidpool. Credit: NASA/APL/LPI

De diverse instrumenten aan boord van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) hebben de afgelopen tijd uitgebreid de zuidpool van de Maan bestudeerd en daaruit blijkt dat het in sommige kraterbodems zeer koud kan zijn én dat er waterstof voorkomt. De temperatuur is er zélfs nog kouder misschien dan op de dwergplaneet Pluto, die met z’n afstand tot de zon van bijna 6 miljard km amper zonnewarmte ontvangt [1]Sommige bodems van kraters op de Maan ‘zien’ de Zon nooit en zijn daarom zo koud. Ook speelt de interne warmtehuishouding van de maan of (dwerg-)planeet, die enige warmte kan genereren, … Lees verder . Met behulp van het Diviner Lunar Radiometer Experiment aan boord van de LRO werd in sommige kraters een ijspegel-temperatuurtje gemeten van 35 Kelvin, da’s -238 ºC. Op de afbeelding zie je de temperatuurkaart van de zuidpool van de maan, links overdag en rechts ’s nachts, zoals gemaakt door de Diviner.  Afgelopen dinsdag heeft men de LRO naar een hoogte van slechts 50 km boven het maanoppervlak gemanoeuvreerd en sindsdien maakt ‘ie de meest gedetailleerde waarnemingen van onze naaste buur. Een ander instrument van de LRO, de Lunar Exploration Neutron Detector (LEND), heeft verder aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van waterstof in de koude kraters (zie afbeelding hieronder).

waterstof op de zuidpool van de Maan

Credit: NASA/Institute for Space Research (Moscow)

Opmerkelijk daarbij was dat die waterstof zich niet alleen in de schaduwrijke gebieden van de kraters ophouden, maar in sommige gevallen ook in de gebieden waar wel zonlicht komt. Men denkt dat het waterstof een sterke aanwijzing is voor het voorkomen van waterijs op de bodem van de permanent donkere kraters op de polen van de Maan. Of dat echt zo is zullen we hopelijk 9 oktober a.s. te weten komen als de LCROSS onderzoek gaat doen aan de krater Cabeus A en daarbij te pletter zal slaan op de maanbodem. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Sommige bodems van kraters op de Maan ‘zien’ de Zon nooit en zijn daarom zo koud. Ook speelt de interne warmtehuishouding van de maan of (dwerg-)planeet, die enige warmte kan genereren, hierin een rol.
Share

Speak Your Mind

*