21 juli 2018

Enkele oerartikelen van de sterrenkunde

Hubble's originele artikel uit 1929In de Astroblogs komen altijd onderwerpen aan de orde die ooit een keer door iemand of door een groep mensen bedacht zijn. Ooit heeft iemand voor het eerst gesproken over neutronensterren, zwarte gaten of het uitdijende heelal. De publicaties van de artikelen waarin die dingen het eerst geopperd werden noem ik voor ’t gemak maar even de oerartikelen van de sterrenkunde. Die oerartikelen heb ik (letterlijk) op een rijtje gezet. 🙂 Het zou natuurlijk een lijst met honderden onderwerpen kunnen zijn, maar om dat uit te zoeken heb ik een sabattical nodig en dat vindt m’n baas vast niet goed. Ik heb mij daarom beperkt tot tien onderwerpen – hoogst interessant bij mijn weten – en daarvan zie je in de volgende tabel welke verlichtte geesten zich daar het eerste over hebben uitgelaten. Plus een link naar dat originele document! 😀

[table “” not found /]

Als lezers van andere onderwerpen ook links hebben naar originele documenten moeten ze die maar even doorgeven, dan kan ik de lijst aanvullen. Mocht je van mening zijn dat bovenstaande personages helemaal niet de eersten zijn die met deze idee

Reacties

  1. Jos Haring zegt:

    Geweldig! Dank!

    • Graag gedaan hoor. Ik zoek nog meer links naar originele artikelen, zoals over de eerste ontdekking van een exoplaneet (door Mayor en Queloz, 1995). Dus aanvullingen zijn welkom.

      Bedankt overigens voor je lovende woorden in de discussie over 2012. Begint de laatste tijd inderdaad nogal te verwaaien in oeverloze discussies.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.