29 maart 2024

APOD: De vuurbal van 13 oktober 2009

De vuurbal van 13 oktober 2009. © Robert Mikaelyan

Credit: Robert Mikaelyan

Zo’n beetje half Nederland zag afgelopen dinsdagavond zeven uur tijdens het hond uitlaten, trimmen of de vuilnisbak buiten zetten een zeer heldere meteoor of vuurbal, die na enkele seconden uit elkaar spatte in enkele fragmenten. Ik behoorde tot die andere helft van Nederland, die getrouw aan de Wet van Murphy altijd net de verkeerde kant uitkijkt, en dus moest ik ’t bericht via Twitter vernemen. 🙁 Ik liet in mijn berichtje over de vuurbal die avond al een foto zien welke genomen was door Jan de Vries. De foto is echter overtroffen door een serie van zes foto’s die gemaakt is door de Groninger Robert Mikaelyan. Ergens in de buurt van de Suikerunie aldaar was hij bezig foto’s te maken, toen plots die vuurbol aan de hemel verscheen. Binnen drie seconden wist Mikaelyan zes foto’s te maken, waarvan je er eentje hierboven ziet. Deze foto heeft vandaag wereldfaam gekregen, want hij is uitgeroepen tot Astrophoto of the Day (weet je gelijk wat APOD betekent), een eer die weinigen te beurt valt. Robert Mikaelyan, gefeliciteerd daarmee!

Share

Comments

  1. Vanavond, 5 juni 2010 heb ik een vuurbol waargenomen boven Amstelveen . Hij bewoog zich van het oosten naar het zuidwesten richting Schiphol . Daar versnelde hij en het vuur doofde. Ik heb dit nooit eerder gezien en ben benieuwd of meer mensen deze ronde vuurbol hoog in de lucht hebben waargenomen rond 23.15 uur. Graag een reactie. Ik liep inderdaad buiten de. Hond uit te laten . Groet Marga Ooms

  2. richard zegt

    ik heb de vuurbal ook gezien bij schoonhoven de bal ging richting

    rotterdam

  3. Bedankt voor jullie meldingen. Naar aanleiding hiervan heb ik een astroblog over déze vuurbol gemaakt. Graag daarin alle verdere meldingen ervan geven.

Speak Your Mind

*