20 juli 2018

Rosetta vloog vanmorgen voorbij, zichtbaar én hoorbaar

Rosetta hoorbaar op de radioPrecies op het voorspelde tijdstip passeerde de komeetjager Rosetta de aarde op het meest nabije punt, ergens boven Java. Nou ja precies, er zat 1,1 km afwijking in de afstand tot het aardoppervlak en in het tijdstip van de meest nabije passage zat 0,01 seconde afwijking. Stelt voor ons niks voor die afwijkingen, maar wetenschappers zullen de data helemaal uitpluizen om te kijken of de passage een oud raadsel oplost over mysterieuze snelheidsveranderingen die andere ruimtevaartschepen in ’t verleden hebben ondergaan. De passage vanmorgen om 8.45 uur Nederlandse tijd is overigens niet alleen door wetenschappers gevolgd. Ook amateurs keken met belangstelling uit naar Rosetta’s komst en eentje daarvan was de amateur-radiosterrenkundige G

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.