29 maart 2024

De singulariteit van Kurzweil

Credit: Ray Kurzweil and Kurzweil Technologies, Inc./ Wikipedia.

Over 25 á 30 jaar zal iedereen miljarden nanorobots in z’n bloedbaan hebben, robots ter grootte van een bloedcel, die voortdurend checken of al je cellen nog OK zijn, reparaties uitvoeren en het immuunsysteem uitbreiden. De levensverwachting van de mens zal tegen die tijd radicaal verlengd zijn. Onze hersenen zijn dan ook voorzien van computers, zoals dat nu al bij sommige Parkinsonpatiënten het geval is, en met die hersen-PC kunnen we alles doen wat we ook met gewone PC’s doen: backuppen, geheugen uitbreiden, updaten, etc… Allemaal ideeën die ontsproten zijn aan het brein van futurist Raymond Kurzweil (1948). Er staat vandaag een artikel in NRC-Handelsblad over deze man, die als intellectuele duizendpoot bezig is met zaken zoals OCR, muzieksynthesis, spraakherkenning, leestechnologie, virtuele realiteit, financiële investeringen, medische simulaties en cybernetische kunst.

Raymond Kurzweil. Credit: Michael Lutch / Wikipedia.

Z’n voorspelling over die menselijke hybriden – cyborgs noemt hij ze – is gebaseerd op de technologische ontwikkeling die sinds 1890 exponentieel toeneemt en die uiteindelijk zal leiden tot een technologische singulariteit.  Aan de hand van het vouwen van een krant heb ik al eens laten zien dat zo’n exponentiële groei niet te bevatten is en da’s precies wat Kurzweil bedoeld: we hebben niet in de gaten hoe snel die technologische ontwikkeling is, want wij kunnen enkel lineaire groei bevatten. In z’n boek “The intelligent Universe” uit 2002 heeft ‘ie het zelfs over een exponentiële groei IN de exponentiële groei. Om maar even te besluiten met een citaat daaruit:

Een analyse van de geschiedenis van de technologie toont dat technologische verandering exponentieel is, tegengesteld aan de gebruikelijke ‘intuïtieve lineaire’ visie. We zullen dus geen 100 jaar van verandering ervaren gedurende de 21ste eeuw- het zullen er eerder 20.000 zijn (aan onze huidige ratio van verandering). De ‘opbrengsten’ zoals chipsnelheid en kosteffectiviteit vermeerderen ook exponentieel. Er is zelfs exponentiële groei in de exponentiële groei (dubbel exponentiële groei, S-curve). Binnen enkele tientallen jaren zal machine-intelligentie menselijke intelligentie overstijgen en leiden tot de singulariteit-technologische veranderingen die zo snel en allesomvattend zijn dat er sprake is van een breekpunt in de menselijke geschiedenis. De gevolgen zullen onder andere inhouden: het samengaan van biologische en non-biologische intelligentie, onsterfelijke op softwaregebaseerde menselijke wezens en ultrahoge niveaus van intelligentie die in het universum zich verspreiden met de snelheid van het licht.

Zo en nou ga ik ‘Terminator Salvation’ kijken. 😉 Bron: NRC-Handelsblad, 26 november 2009 en Wikipedia.

Share

Comments

  1. Futurist of toch ook een beetje fantast? Dat machine-intelligentie op een gegeven moment menselijke intelligentie kan overtreffen, oke, wie weet, maar ook een machine-intelligentie zal de natuurwetten tegenkomen. Kurzweil zegt dan wel erg gemakkelijk "onsterfelijke op softwaregebaseerde menselijke wezens en ultrahoge niveaus van intelligentie die in het universum zich verspreiden met de snelheid van het licht", maar dat valt nog te bezien. Hij zegt verder: "ik veronderstel echter dat intelligentie zich sneller zal verspreiden gebruik makend van andere dimensies en meer van dergelijke shortcuts (…) als er manieren zijn om in andere delen van het universum te geraken via shortcuts…"

    Daar zit het in, *als* er zulke manieren zijn. We kunnen niet uitsluiten dat een super-intelligentie een veel beter begrip zal hebben van de fysica en dit in de praktijk (!) kan omzetten naar zulke shortcuts, maar voor hetzelfde geld zou wel 'ns kunnen blijken dat de natuur zoiets eenvoudig niet toelaat. Expansie van een menselijke/machine-beschaving in het heelal blijft dan gebonden aan een snelheid minder dan de lichtsnelheid. We kunnen niet weten wat de toekomst brengt, maar Kurzweil rekt de extrapolatie van het heden naar de toekomst maximaal op en voegt dan nog wat meer toe…

    Een interessant bijverschijnsel van hoe Kurzweil het ziet heeft betrekking op de Fermi-paradox. Hij neemt aan dat een beschaving, via zulke shortcuts, het complete heelal opneemt in die beschaving, binnen een erg korte tijd. Ons plekje in het heelal is nog niet opgenomen in zo'n superbeschaving, ondanks dat je voorzichtig zou kunnen aannemen dat het heelal oud genoeg is om zo'n superbeschaving elders te laten ontstaan. Je zou kunnen tegenwerpen dat ze ons nog een tijdje met rust laten, als een soort reservaat, maar we zien bovendien nog nergens in het heelal tekenen van zo'n superbeschaving aan het werk. Om dat te verklaren moet het 'reservaat' wel erg groot zijn, zo groot als het deel van het heelal dat we waarnemen waarin we zulke tekenen van een superbeschaving aan het werk zouden kunnen zien.

    Als Kurzweil denkt dat zulke shortcuts inderdaad mogelijk zijn, dan zijn wij kennelijk alleen in het heelal, de enige levensvorm in het heelal die potentieel zo'n superbeschaving kan voortbrengen. Tenzij het 'reservaat' inderdaad heel erg groot is, maar hoe aannemelijk is dat? Als er elders wel andere intelligente levensvormen zijn, dan is het kennelijk toch niet
    mogelijk om te reizen via zulke shortcuts. Een beschaving die doet aan ruimtevaart blijft dan gebonden aan v < c. Wellicht effectief v << c.

    Zomaar een paar gedachten naar aanleiding van deze post, het valt vast nog wel verder uit te diepen… 😉

  2. John Toogfilosoof zegt

    stel: het aantal universa( O ) is oneindig. O = OO

    de kans dat er intelligent leven ontstaat = 1 / OO

    symbool voor heelal met 'intelligent leven'(*)

    dus * = OO

  3. Tsja, met oneindigheden kan je alle kanten uit. Jij bent een echte toogfilosoof, merk ik wel. 🙂

  4. John Toogfilosoof zegt

    In het licht van de almachtige kennis zijn wij allen toogfilosofen ! 🙂

Speak Your Mind

*