21 juli 2018

Een MAD-foto van de jonge cluster Trumpler 14

Trumpler 14

Trumpler 14

Astronomen hebben met behulp van het zogenaamde MAD-instrument op de Europese Very Large Telescope in Chili de jonge sterrenhoop Trumpler 14 zeer gedetailleerd gefotografeerd. Voor de foto is gebruik gemaakt van een geavanceerde methode van adaptieve optiek, waarmee atmosferische verstoringen kunnen worden gecorrigeerd. De sterrenhoop bevindt zich in de indrukwekkende Carinanevel, die behalve de zware ster Eta Carinae, ook een handvol clusters van jonge sterren herbergt. De jongste van deze sterrenfamilies is Trumpler 14, met een leeftijd van minder dan een miljoen jaar. Deze open sterrenhoop bevindt zich op 8000 lichtjaar afstand van de aarde in de richting van het sterrenbeeld Carina (Kiel).
Zoom in op Trumpler 14

Zoom in op Trumpler 14

Het team astronomen onder leiding van sterrenkundige Hugues Sana (Universiteit van A’dam) is erin geslaagd verbazingwekkende foto

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.