21 juli 2018

Magelhaense Stroom is langer en ouder dan gedacht


Magelhaense Stroom
, nee niet gelijk denken dat het een nieuwe aanbieder van groene stroom is. We hebben het over een enorme intergalactische wolk van neutraal waterstofgas (HI), die in 1972 nabij de Magelhaense Wolken werd ontdekt en die onlangs uitvoerig bestudeerd is door enkele radiotelescopen, waaronder de Green Bank Telescoop in de VS en de Arecibo Telescoop in Puerto Rico. De Grote en Kleine Magelhaense Wolken zijn onregelmatige dwergstelsels in de buurt van het Melkwegstelsel en ze liggen 150.000 resp. 200.000 lichtjaren ver weg. Vanaf beide ‘wolken’ loopt de Magelhaense Stroom naar de Melkweg en ongeveer 70.000 lichtjaar verderop in de richting van het sterrenbeeld Zuiderkruis komt de stroom aan bij de Melkweg. Voorheen dacht men dat zich in de stroom diverse onderbrekingen voordeden, maar de recente radiowaarnemingen laten zien dat de Magelhaense Stroom

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.