19 juli 2018

Video: waarom dwergstelsels een centrale schijf hebben

Dwergstelsel in wording

De meeste dwergstelsels blijken een centrale roterende schijf van sterren te bevatten, omgeven door een halo van niet-zichtbare ‘donkere materie’. Alle modellen met donkere materie voorspellen dat dwergstelsels een ‘bulge’ zouden moeten hebben, een centrale bolvormige verdikking, en g

Reacties

 1. Bijna goed, het is Strauss ´An Der Schönen Blauen Donau`!

  Boven z=0,5 zijn er nauwelijks spiraalarmige stelsels te vinden, alles wordt meer en meer chaotisch. Dit geldt overigens niet alleen voor dwergstelsels. Boven z=1 is meer dan 30% van de stelsels zo eigenaardig dat deze niet meer te classificeren zijn volgens Hubble's classificatiesysteem.

  • Werd die muziek lang geleden niet gebruikt voor de serie Onedin Line?

   • Daar keek ik nooit naar, maar Wiki zegt dat dit van het ballet Spartacus (Aram Khachaturian) is.

    De film 2001 van Kubrick bevat wel dezelfde elementen.

    Ik weet nog dat ik als jongetje in de bioscoop zat en de slappe lach kreeg tijdens die screenshot met die apen (begin), waar de apen een intelligentie "vonk" krijgen van die zwarte rechthoekige monoliet.

    (sorry, kon er niks aan doen).

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.