20 juli 2018

Vanavond docu over Higgs bij Holland Doc

Jan Brandt maakte mij er net op attent dat vanavond in de serie Holland Doc een aflevering te zien is over de jacht op de Higgs deeltjes. Komt op Nederland 2 en ’t begint om 22.45 uur. Even een beschrijving van de aflevering, geplukt van de website van HD: Higgs is een documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje. Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, wordt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis voorbereid: de krachtigste deeltjesversneller ooit. Duizenden wetenschappers uit de hele wereld werken er samen om te zoeken naar het Higgs-deeltje; Ook wel

Reacties

 1. Dat was best aardig om te zien hoe het eraan toe gaat, daar bij het CERN en de LHC…

  • Ja, vond ik ook. Het gaf ook een goede indruk van de enormiteit van die detectoren zoals Atlas en CMS. Ze zijn er ook bijna allemaal van overtuigd dàt ze het Higgs deeltje zullen vinden. Ik wist trouwens niet dat John Ellis, beroemd natuurkundige, zo'n lelijk gebit heeft. 🙂

 2. Voor het geval de Higgs-meson niet wordt gevonden door de LHC is er nog altijd het unhiggs-deeltje 😉

  Die kan natuurlijk veel meer dan een Higgs meson.

  Is wel zo handig als je het standaard model intact wil houden.

 3. Kijk maar eens op http://www.physorg.com/news183901225.html .

  Het schijnt dat de fysische eigenschappen van dit "on"deeltje beter aansluiten op verwachte eigenschappen van theoretische modellen.

  Onderaan staan de links naar arxiv.org.

  • Aha, ik vermoed dat die onhiggs een soort ondeeltje zijn. Mmmm, we hadden al het verschil tussen de gewone (boven-)wereld en de criminele onderwereld, maar daar komt dus de 'onwereld' bij. Leuk, zal er eens een astroblogje aan wijden. 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.