16 juli 2018

Een superzwaar zwart gat van de verkeerde kant?

Bevat 3C 33 een zwart gat van de verkeerde kant?

Ja ja, ik weet het, stomme titel, dubbele bodem, geen humor, zucht… Maar kan ik er wat aan doen dat sterrenkundigen in de kern van het actieve radiostelsel 3C 33 wellicht een superzwaar zwart gat hebben ontdekt dat de verkeerde kant op draait? Normaliter wordt zo’n zwart gat omgeven door een platte accretieschijf van invallend gas en stof en draaien beiden dezelfde kant uit. Mocht een zwart gat toch de andere kant uitdraaien is dat meestal van korte duur, want de draairichting van de accretieschijf remt het zwarte gat af en deze gaat op een gegeven moment meedraaien met de omringende schijf. Maar bij 3C 33 wijzen

Reacties

  1. Hoe meet je dat een zwart gat de andere kant opdraait?

    • Het zou gebaseerd zijn op: "The standard signatures of reflection from a neutral accretion disk are absent in 3C33." De retrograde spin zou een verklaring kunnen zijn, maar zoals Rudy terecht opmerkt zou een geïoniseerde accretieschijf een andere verklaring zijn. En ja, het zijn aannames. Vandaar dat ik in m'n blog sprak van 'wellicht'.

  2. Lijkt meer op een aanname, vandaar.

    • In het betreffende paper noemt men een 'retrograde spin' als een mogelijke verklaring, een andere is een geïoniseerde accretiestroom.

      Hoe dat precies zit in het geval van een 'retrograde spin', het paper (waarvan genoemde Daniel Evans ook mede-auteur was) is helaas niet vrij te downloaden. Daar komt nog bij dat dat paper kennelijk alleen 'submitted' is naar het ApJ, dus nog niet 'accepted'…

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.