29 maart 2024

Een paar scheervluchten op een rijtje

Calypso, maan van Saturnus. Credit: NASA/JPL

Er wordt wat afgeschoren afgescheerd in het zonnestelsel. De afgelopen dagen kwam ik diverse meldingen tegen van recente flyby’s, zoals ze in ’t Engels worden genoemd, die scheervluchten. Zo vloog de Saturnusverkenner Cassini afgelopen zaterdag langs twee manen van Saturnus, te weten Calypso en Mimas. Calypso is een klein langwerpig maantje (afmetingen 34 x 22 x 22 km), dat zich in een zogenaamd Lagrangepunt (L5 om precies te zijn) van een andere maan bevindt, Tethys. Op het moment van bovenstaande foto stond Cassini 22.000 km van Calypso vandaan. Ze hebben de verschillende door Cassini gemaakte foto’s van Calypso achter elkaar geplakt met de pritstift en dat leverde de volgende korte video op, waarop je overigens aan de onderkant van Calypso een geweldige krater ziet:

Dezelfde zaterdag de 13e februari vloog Cassini langs Mimas (414,8×394,4×381,4 km, tikkie afgeplat dus), een andere Saturnusmaan. Die kennen we een stuk beter dan Calypso, want Mimas is een exacte kopie van de Death Star uit de film Star Wars, vanwege de reusachtige krater Herschel. Toen Cassini 70.000 km van Mimas verwijderd was schoot ‘ie het volgende mooie plaatje:

Credit: NASA/JPL

Cassini kwam overigens nog een stuk dichterbij Mimas, 9.500 km om precies te zijn, dus close-ups kunnen we ook nog wel verwachten. Op de achtergrond van Mimas zijn overigens links de contouren van Saturnus te zien. Goed, genoeg gepraat over Saturnus en z’n manen. De laatste scheervlucht waar ik het over wil hebben is die van de Mars Express langs de maan Phobos. Zoals ik een poosje geleden al aankondigde zal die Europese Marssatelliet een paar keer langs dat kleine maantje vliegen, te beginnen vandaag. Maar het hoogtepunt vindt op 3 maart a.s. plaats als de Mars Express 50 km boven het oppervlak van Phobos zal scheren. Bukken! Bron voor Calypso: Planetary Society, bron voor Mimas: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*