21 juli 2018

Waarom doen de Apollo-reflectoren het minder goed bij volle maan?

De reflector van de Apollo 11

Alle Apollolanders op de maan hebben een zooitje instrumenten achtergelaten voor wetenschappelijke experimenten, waaronder de zogenaamde Lunar Laser Ranging experiments. Daarbij werden reflectoren op de maan geplaatst, die laserlicht vanaf de Aarde uitgezonden terugkaatsen. Naast de Apollo-reflectoren staan er ook enkelen die achtergelaten zijn door de (onbemande) Russische Lunochods. Die reflectoren staan er al enkele decennia en er zijn enkele opmerkelijke feiten af te leiden uit de waarnemingen. Ten eerste blijkt dat de maan langzaam maar zeker van de aarde af spiraliseert met een vaartje van zo’n 38 mm per jaar.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.