19 juli 2018

Het 5-sigma effect

Ergens half december vorige jaar berichtte ik hier over de experimenten van de Cryogenic Dark Matter Search (CDMS) in de Soudan-mijn in Minnesota, waarbij men mogelijk op twee gevallen was gestuit van detectie van een donkere materiedeeltje. Echter er was ook gemeten

Reacties

 1. Rein Kuijper zegt:

  Hallo Adianus,

  5-sigma geldt ok voor de LHC. De versneller die het higgs deeltje (mischien) gaat ontdekken. Ik zit ademloos te kijken naar deze versneller, en wat die wellicht gaat ontdekken. De LEP ring ging niet verder dan 2 sigma. Dat is een kans van 1 op 50 dat de waarneming correct is. Is dus niet goed genoeg.

  Rein

  • Betekent wel dat de ontdekking van het Higgs deeltje niet alleen een (knap) staaltje techniek is, maar ook een staaltje statistiek. Je kan niet één meting nemen en dan aanwijzen 'dáár is het Higgs deeltje'. Alleen door duizenden metingen kan er een statistisch bewijs worden verzameld voor het bestaan van het Higgs deeltje. Da's ook wat Bentvelsen zegt: bij het Fermilab kunnen ze op een gegeven moment wel claimen dat ze het hebben gevonden, maar alleen de LHC is in staat het echt te bewijzen, volgens de 5-sigma norm.

 2. Rein Kuijper zegt:

  Sorry voor de spelfout van je naam.

  Rein

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.