21 juli 2018

Donkere compagnon van Epsilon Aurigae waargenomen

Wat schuift er voor Epsilon Aurigae langs?

Voor het eerst zijn sterrenkundigen erin geslaagd om de mysterieuze donkere compagnon van Epsilon Aurigae waar te nemen. Epsilon Aurigae (afgekort ? Aur) is een veranderlijke ster in het sterrenbeeld Voerman (Aurigae). Het is een zogenaamde eclipsveranderlijke, dat wil zeggen dat af en toe de ster minder licht geeft omdat ‘iets’ om de 27,1 jaar precies tussen de Aarde en de ster inschuift. Nadenken over de vraag hoe het systeem van Epsilon Aurigae er precies uitziet doen ze al sinds 1928 en meer informatie over de modellen die sindsdien opgesteld zijn vindt je in een eerdere Astroblog over Epsilon Aurigae. Vorig jaar augustus 2009 begon weer zo’n eclips en talloze groepen sterrenkundigen hebben sindsdien hun kijkers gericht op de mysterieuze veranderlijke ster. Omdat de ster helder is – het is de vijfde ster van het Voerman – is zelfs het publiek gevraagd mee te helpen bij het waarnemen middels een Citizen Science project. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.