21 juli 2018

Licht en donker, dichtbij en ver weg, alles op één foto

Abell 315

De organisatie van de Europese Zuidelijke Sterrenwachten (ESO) heeft vandaag de foto hiernaast gepubliceerd, een prachtige mix van allerlei interessante dingen. Dubbelklikken voor een groot exemplaar, anders snap je d’r niks van. In ’t midden van de foto, linksonder van die heldere ster zie je een heleboel gele spikkels. Dat zijn de sterrenstelsels die deel uitmaken van de cluster genaamd Abell 315 in het sterrenbeeld Walvis (Cetus) en gefotografeerd door de Wide Field Imager op de MPG/ESO 2,2m telescoop van het La Silla Observatorium in Chili. Het ‘licht’ daarvan heeft er twee miljard jaar over gedaan om ons te bereiken. Ergo, de afstand is twee miljard lichtjaar. Wat we op de foto zien is slechts 10% van de totale aanwezige massa. De andere 90% bestaat uit heet gas tussen de sterrenstelsels (10%)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.