28 maart 2024

Eh… nog even terugkomend op 30 Doradus 016

Credit: NASA, ESA, J. Walsh (ST-ECF)

Ja ja, ik blijf terugkomen op eerdere astroblogjes, ik weet ’t. Vijf dagen terug had ik dat bericht van de ster genaamd 30 Doradus 016 in de Tarantulanevel, die maar liefst 90 zonmassa’s zwaar blijkt te zijn en die met hoge snelheid die nevel verlaat. De ster maakte ooit deel uit van de massieve stercluster R136, gelegen in het hart van de Tarantulanevel, maar door een soort biljartspelletje met twee nóg zwaardere sterren is ‘ie eruit ‘gecaramboleerd’. Há, mooi woord is dat. De foto van 30 Doradus 016 die ik bij die astroblog had was een armetierig exemplaar, waarop de zwaargewicht amper te zien was. Waarom ik er even op terugkom is omdat op de Hubblesite inmiddels een foto is verschenen van de Tarantulanevel én 30 Dor #016, zoals ze ‘m kortweg noemen, en die foto prachtig is en een veel beter beeld geeft van wat er aan de hand is. Hierboven zie je die foto, met links R136, ingebed in de gaswolken van de Tarantulanevel, en rechts de ‘runaway’ 30 Dor #016, die met een snelheid van 85 km per seconde de nevel aan het verlaten is en inmiddels de buitenste regionen heeft bereikt. De pijl geeft de bewegingsrichting aan en je ziet in de HST WFPC2 [1]Versie 2 van de Wide Field Planetary Camera van de Hubble Space Telescope. afbeelding rechtsonder heel goed hoe zich rechts van 30 Dor #016 een boeggolf vormt, blauw op de foto. Over dat biljarten met die superzwaargewichten zag ik op de Hubblesite deze verhelderende afbeelding:

Credits: Illustration Credit: NASA, ESA and A. Feild (STScI) Science Credit: NASA, ESA, C. Evans (Royal Observatory Edinburgh), N. Walborn (STScI) and ESO

Zó is 30 Dor #016 dus ‘verschopt’ uit R136, feitelijk door de tussenkomst van een derde ster die mogelijk 150 zonmassa’s zwaar was. Afijn, toch wel even de moeite waard op hierop terug te komen, nietwaar? Bron: Hubble.

Voetnoten

Voetnoten
1 Versie 2 van de Wide Field Planetary Camera van de Hubble Space Telescope.
Share

Speak Your Mind

*