24 mei 2018

Het verband tussen Olympus Mons en Mount St. Helens

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de vulkaan Mount St. Helens in de Amerikaanse staat Washington uitbarstte. Die uitbarsting was voorafgegaan door twee maanden van kleine aardbevingen en het uitblazen van stoom. Op 18 mei 1980 om 8u32m17s zette een aardbeving met een kracht van 5,1 de uitbarsting in werking, beginnend met een enorme landverschuiving, waarbij in korte tijd iets van 3 kubieke km land naar beneden schoof. Op basis van foto’s van Gary Rosenquist, die zich bijna 18 km verderop bevond, heeft men van de landverschuiving een video gemaakt:

Olympus Mons

Een door een inslag veroorzaakte lawine op de Olympus Mons

Afijn, da’s allemaal dertig jaar geleden. Wat heeft dat nou te maken met de Olympus Mons, die andere vulkaan op Mars, die met een hoogte van 26 km v

Laat wat van je horen

*