28 maart 2024

Nog even over AGN IC 2497 en Hanny’s Voorwerp

De kern van IC 2497 (© William Keel, Anna Manning en ASTRON)

Gisteren kon ik hier met vreugde konde doen van het bericht dat sterrenkundigen erin geslaagd zijn om het raadsel rondom Hanny’s Voorwerp op te lossen, het mysterieuze voorwerp dat de Limburgse Hanny van Arkel – ons allen welbekend – op 17 augustus 2007 als eerste identificeerde. Het spiraalstelsel IC 2497 blijkt een AGN te bevatten, een active galactic nuclei, hetgeen in normaal Nederlandse betekent dat er een superzwaar zwart gat in ’t midden zit dat om zich heen een actieve accretieschijf heeft dat continue radiostraling uitspuwt. Van die activiteit is alleen niets te merken, want een dichte tussenliggende wolk hindert het uitzicht op de kern van IC 2497. Wat ik gisteren niet liet zien was de foto die ik hier laat zien en die ons twee heldere en compacte bronnen in die kern – welke aan de hemel nog geen duizendste van een graad groot is – laat zien. Verkregen door een gecombineerde waarneemactie met behulp van het European Very Long Baseline Interferometry Network (EVN) en het Multi-Element Radio Linked Interferometer Network (MERLIN) in het Verenigd Koninkrijk. Eén van de twee bronnen correspondeert direct met het superzware zwarte gat dat in de AGN moet zitten, terwijl de tweede bron het gevolg moet zijn van een zeer energierijke straalstroom die door het zwarte gat uitgestoten wordt en die botst met het gas dat zich rond IC 2497 bevindt. De radiogolven die de AGN uitzendt, zijn ook verantwoordelijk voor het oplichten van Hanny’s Voorwerp. De golven verhitten het Voorwerp tot temperaturen van maar liefst meer dan 10.000 graden. Ook blijkt dat in de omgeving van de AGN veel radiogolven waargenomen worden vanuit een groter gebied. De astronomen concluderen dat deze straling het gevolg is van een geboortegolf van nieuwe sterren. Men schat dat in dat kleine gebied elk jaar nieuwe sterren worden geproduceerd met een gezamenlijke massa van ongeveer zeventig keer de massa van de zon. Dat is een erg hoog tempo voor stervorming, vooral in het nabije heelal: het is ongeveer zes keer hoger dan in het sterrenstelsel M82, het schoolvoorbeeld van stervormingsuitbarstingen in het nabije heelal. Afijn, weer een raadsel minder in de sterrenkunde. Begint saai te worden in de sterrenkunde. Bron: Astron.

Share

Comments

  1. Raadsel opgelossen? Misschien nog niet… (hij schrijft op een mysterieuze wijze)

    • Hoi Bill, bedoel je Hayden Rampadarath? Schrijft hij mysterieus? Het artikel is toch samen met anderen – waaronder jijzelf – geschreven? Ik zit trouwens zelf nu op m'n vakantieadres in Drenthe en reageer even tussendoor.

      • Hi Arie ('reply' didn't work, but anyway),

        I'm pretty sure Bill meant this:

        Mistery solved? Maybe not yet… (he said, mysteriously).

        So, he was refering to himself being mysteriously, because – even though we know a bit more indeed – there's still more to come (we're currently working on the Hubble data).

        Hope that helps. 😉

        • Aha, so the mystery of Hanny's Voorwerp continues for a while. OK, let's wait for the results of the Hubble data. It's holliday now, so plenty of time. 😉

          • Hé, vakantieganger, wat krijgen we nou weer?! Zit jij nou zomaar, achter mijn rug om (ha..ha..) een astroblogje richting hanny te pennen vanaf een hunebed op den fraaien drentschen heide?

            Ik dacht dat jij jezelf voor twee weken helemaal ende compleet digitaal droog zou gaan leggen…..maarre…blijkbaar niets van dat alles, want nu zie ook zomaar opeens allemaal foto's van maar liefst zes stuks blond addergebroed opduiken….oh..enne.. laat ik die digitale vakantie-kaar ook even niet vergeten!

            Ach…ach..ach…hoe moet jij nu ooit echt aan vakantie toekomen als "astroblog-verslaafde"!!

            Groetjezzz van uw "Blogkeeper"

  2. So it did work. 🙂

    Hey guys, are you up for a meet-up in our little country this August?

    😀

Speak Your Mind

*