23 mei 2018

Zwaartekrachtslens van een quasar ontdekt

De zwaartekrachtslens van SDSS J0013+1523

Zwaartekrachtslenzen of gravitatielenzen zijn een fenomeen die we al jaren kennen. Zoals Albert Einstein al in 1916 voorspelde kunnen zware objecten het licht van erachter liggende objecten door de invloed van hun zwaartekracht afbuigen. In 1919 werd dit voor het eerst door Eddington aangetoond bij een zonsverduistering, waarbij sterren die schijnbaar dichtbij de rand van de Zon liggen iets van plek waren veranderd, later ontdekte men ook sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels, die het licht van erachterliggende sterrenstelsels of quasars konden verbuigen. Voor het eerst is men er in geslaagd om een quasar te ontdekken die zelf als gravitatielens werkt en die het licht van een erachter liggend sterrenstelsels afbuigt. Precies de omgekeerde situatie dus van wat men meestal ontdekt. Sterrenkundigen vonden de primeur door 22.298 quasars te onderzoeken die voorkomen in de zevende catalogus van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Quasars zijn in feite ook sterrenstelsels,

Laat wat van je horen

*