18 juli 2018

Drie vrijwilligers ontdekken pulsar in de Melkweg

De screensaver van Einstein@Home, waarmee een pulsar is ontdekt

Ze heten Chris en Helen Colvin uit Ames (Iowa, Verenigde Staten) en Daniel Gebhardt uit Mainz (Duitsland) en ze hebben onlangs een pulsar ontdekt, die zich 17.000 lichtjaar van ons vandaan bevindt in het melkwegstelsel. Sterrenkundigen die dit hebben gedaan? Noppes, ze hebben niets van doen met professionele sterrenkunde. Dat ze toch een dergelijke ontdekking hebben kunnen doen komt omdat ze meedoen aan het project Einstein@Home, waarbij vrijwilligers over de hele wereld hun computer gebruiken om data van LIGO en de Arecibo Radiotelescoop te analyseren. In eerste instantie was het project bedoeld om te kijken of in die data signalen van zwaartekrachtsgolven gevonden kunnen worden, maar de laatste drie jaar is de zoektocht naar pulsars onderdeel van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.